CBK sa video snimkom objašnjenja: Uredba ne ograničava aktivnost razmene bilo koje valute

Centralna banka Kosova objavila je video snimak sa objašnjenjima u vezi sa novom Uredbom za gotovinsko poslovanje, koja je stupila na snagu 1. februara. U video snimku sa objašnjenjima objavljenom na ...
Image
Foto: CBK

Centralna banka Kosova objavila je video snimak sa objašnjenjima u vezi sa novom Uredbom za gotovinsko poslovanje, koja je stupila na snagu 1. februara.

U video snimku sa objašnjenjima objavljenom na Fejsbuku, CBK je ukazala na to šta Uredba predviđa.

Video pogledajte ovde.

„Uredba predviđa procedure za rukovanje i povlačenje iz opticaja evro novčanica i kovanica i drugih valuta za koje se sumnja da su falsifikovane. Predmetnom uredbom definisani su i kriterijumi za razmenu oštećenih evro novčanica i kovanog novca, kao i uslovi za gotovinski platni promet. Ova Uredba ne zabranjuje, niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, niti ograničava aktivnost razmene bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije licencirane od CBK-a. Dakle, svi pojedinci imaju pristup bankovnim računima i mogu da primaju sredstva na svoje račune u evrima, kroz različite pravne kanale“, saopštila je CBK.

CBK je saopštila i da svi građani koji imaju račune u evrima, u licenciranim bankama na Kosovu, mogu da ga koriste za primanje sredstava iz drugih zemalja.

Oni koji nemaju račun, navode iz CBK-a – mogu da otvore račun u bilo kojoj banci. Po navodima CKB-a, ugrožene grupe i socijalne kategorije ne plaćaju naknadu za otvaranje ili održavanje računa.

„Samo u četiri severne opštine postoje četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske (kreditne) institucije, kao i preko 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu. Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje deluju u toj oblasti se povećava, pošto je finansijska inkluzija cilj CBK-a. U cilju pružanja dodatnih informacija, na jednostavan i razumljiv način građanima Kosova, CBK je pokrenula BESPLATNU liniju 0800 222-55. Ova linija je posvećena građanima iz srpske zajednice koji žive u našoj zemlji i koje je potrebno korektno i konkretno informisati“, kažu u CBK.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.