Članice Evrokomore traže ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo

Zahtev za ukidanje zabrane.
Image
Foto: PKS

Članice Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja oko 20 miliona kompanija, zatražile su ukidanje blokade ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju koju je nedavno uvela Priština – saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, koji učestvuje na Svetskom kongresu komora u okviru koje je održana Generalna skupština Evrokomore u Ženevi, kaže da su članovi ove organizacije podržali stav Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i zajedničku izjavu sa predsednikom Privredne komore Kosova, Ljuljzimom Rafunom o deeskalaciji situacije na Kosovu.

“Ponovio sam kolegama iz evropskih privrednih komora da blokade i sprečavanje trgovine šteti ne samo Beogradu i Prištini, već i čitavom regionu. Ukazao sam i na štetu koje trpe kompanije koje su u vlasništvu biznismena iz EU koje rade u Srbiji, a koja se meri stotinama miliona evra”, rekao je Čadež.

Čadež, koji je član borda direktora i kopredsedsedavajući Odbora za proširenje i susedstvo Evrokomore, naglasio je na sastanku značaj dalje podrške evropskog udruženja komora procesu proširenja i integracije regiona Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU.

Svetski kongres komora je najveći svetski ekonomski forum koji okuplja privredne komore i kompanije. Održava se svake druge godine na različitim kontinentima.

Glavna tema Kongresa je „Postizanje mira i prosperiteta kroz multilateralizam“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.