Crna Gora: Potraživani zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu pušteni na slobodu

Viši sud u Bijelom Polju pustio je iz pritvora srpskog državljanina Ž. V. (62) čije su izručenje tražile prištinske vlasti radi vođenja sudskog postupka zbog navodnog ratnog zločina.
Image
Foto: Pexels

Ž. V. je od 1. oktobra bio u ekstradicionom pritvoru na osnovu rešenja suda.

Iako je Viši sud 27. oktobra odlučio da Ž. V. bude izručen Prištini – tog dana je bivši crnogorski ministar pravde Marko Kovač odbio tu molbu kosovskih vlasti.

Kovač je odluku obrazložio time da „postoje sumnje o političkom progonu“ i da je povređen Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Nakon dobijanja te odluke 31. oktobra, Viši sud je Ž. V. pustio na slobodu.

To je druga takva odluka Kovača u poslednjih nedelju dana, nakon što je 26. oktobra odbio da izruči M. V. (61) pravosudnim organima na Kosovu.

Njegovo je izručenje traženo zbog sumnji da je izvršio ratni zločin na teritoriji Peći 1999. godine.

I tada se Kovač pozvao na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Kovač je te odluke doneo tokom poslednje nedelje svog mandata u Vladi premijera Dritana Abazovića, čiji je mandat prestao izborom Vlade Milojka Spajića 31. oktobra 2023. godine.

M. V. je u Crnoj Gori uhapšen 25. septembra na osnovu poternice Interpola raspisane od strane Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).

I on je nedugo zatim pušten iz pritvora.

Odluku o izručenju Prištini u ekstradicionom pritvoru, po rešenju Višeg suda u Podgorici čeka građanin Kosova I. B. (48), koji je u Crnoj Gori uhapšen početkom oktobra po potjernici Interpola raspisanoj od strane UNMIK-a zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Viši sud u Podgorici mu je odredio ekstradicioni pritvor koji je, kako je navedeno, ograničen do odluke o izručenju osumnjičenog Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.