Da li postoji sporazum između Kosova i Srbije?

Diskusija pod nazivom “Dijalog i drugi procesi: Mesec dana kasnije”, održana je danas u Prištini.
Image
Foto: Kim

O tome da li postoji sporazum između Kosova i Srbije, u kakvom položaju se nalaze Srbi na Kosovu i drugim temama govorili su glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, direktor vesti na televiziji “Nova S” Slobodan Georgiev i dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj, javlja Radio Kim.

Paljokaj je kazao da punih 12 godina u procesu dijaloga traži odgovore.

On je podsetio da je šef evropske diplomatije Žozep Borel svojevremeno izjavio da su se strane složile i da nema potrebe da se više razgovara o tekstu sporazuma, na osnovu čega je, kako je rekao, shvatio da sporazuma nema.

„Istog dana je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da on nije potpisao sporazum, da nije prihvatio, ni dogovorio ništa. Kazao je i da je prihvatio samo koncept za normalizaciju odnosa“, dodao je Paljokaj.

Tatjana Lazarević je naglasila da bi najtačniji odgovor po pitanju dijaloga bio “ne znam”, kao i da niko od novinara nije upoznat sa detaljima.

„Kako ova godina izmiče, mislim da postoji itekako saglasje. Ono što se za visokim političkim stolom postigne i što je na prvi pogled teško da se sprovede – mislim da se na terenu kupuje vreme sa ovakvom krizom“, kazala je ona.

Prostor u dijalogu postoji zbog nesprovođenja sporazuma, ako on uopšte i postoji, naveo je Slobodan Georgiev.

„Da li je Priština potpisala taj sporazum o normalizaciji iz 2013. koji je dopunjen 2015. godine ili nije? Ako u tom sporazumu ne postoji nikakva obaveza Prištine, onda smo svi mi obmanuti. Da li je Kurti procenio da se kada on dođe na vlast to njega ne tiče“, upitao je Georgiev.

O izborima u Srbiji

Georgiev je kazao da je “režim Kosovo prebacio u mit” i dodao da zato “nema mnogo razumevanja za Srbe koji ovde žive”.

„Kosovo je tema predizborne kampanje, kao i poslednjih 800 godina. Posebno ako neko u Srbiji proceni da je potrebna kriza, onda obavezno spomene Kosovo. Oni koji su na vlasti ne beže od teme Kosova, jer oni vole krizu. Kosovo je uvek priča o krizi“, istakao je on.

Lazarevićeva je naglasila da u trenutnim okolnostima Srbi na Kosovu, bar što se izbora tiče, mogu da postupe samo onako kako im kaže Beograd.

„Ako Vučić kaže ‘glasajte za Srpsku listu’ – glasaće se za njih. Ne mora on da kaže to, jer ima mehanizme kroz koje se lako provuče poruka koju mala zajendica vrlo lako prima. Ne zato što je Vučić mnogo jak, nego što Srbi na Kosovu više nisu faktor koji može sam da odlučuje“, dodala je ona.

O Banjskoj se govorilo 15 dana, onda su svi zaćutali

Georgiev se osvrnuo i na oružani sukob koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj, kada su nastradali kosovski policajac i trojica Srba.

„Zbog čega nema istrage, zašto nisu objavljeni rezultati? Zašto nam nije rečeno šta je istragom utvrđeno? Bilo je dovoljno vremena da se sve ustanovi. Da li je moguće da nemamo ništa o tom događaju“, upitao je Georgiev.

On je dodao da se “o Banjskoj govorilo 15 dana, a onda su svi zaćutali”.

Potom se dotakao i slučaja ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” – Olivera Ivanovića.

„Zašto ne znamo ko je ubio Olivera? Beograd kaže – mi to ne možemo da istražimo, jer nemamo prisustvo tamo. Zašto Priština nije to završila? Ovo su osetljive stvari koje proizvode neke posledice“, rekao je Georgiev.

Diskusiju “Dijalog i drugi procesi: Mesec dana kasnije” organizovala je Fondacija “Prostor za društvene promene”, u cilj negovanja građanskog, tolerantnog i bezbednog društva kroz seriju panela u kojima učestvuju intelektualci iz srpskih i albanskih zajednica na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.