Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Dačić o apelu Srpske liste: Politička poruka kojom se traži reakcija države Srbije

Dačić o pismu Srpske liste upućenom Vladi Srbije.
Image
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je današnji apel Srpske liste Vladi Srbije da snage specijalne kosovske policije na severu Kosova proglasi terorističkom organizacijom, politička poruka kojom se traži reakcija države Srbije.

Dačić je za televiziju B92 rekao da je aktuelna „struktura“ političara u Prištini „proistekla iz terorističke organizacije OVK“ i dodao da je „ta linija niz godina prisutna na Kosovu i Metohiji“.

„Čak ih je i američka vlada imala na spisku terorističkih organizacija da bi na kraju bili predstavljeni kao ‘oslobodilačka vojska’. Posle 2000. godine su vršili razne transformacije OVK iako po Rezoluciji 1244 postoji obaveza da rasformiraju sve oružane formacije“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je namera Prištine da proglašenjem pojedinih organizacija sa severa Kosova „terorističkim“, izazove strah i iseljavanje Srba sa tog prostora.

„Time je otvoren lov na Srbe, oni tako mogu proglasiti za teroriste čitav naš narod na severu Kosova i Metohije“, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je identifikovano 45 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ na severu Kosova, Dačić je upitao da li Beograd treba da objavi imena svih Albanaca sa Kosova i Metohije ali i iz Bujanovca i Preševa, koji su po njegovim rečima, godinama demonstrirali protiv Srbije.

„Da li je to put ka normalizaciji? Valjda Srbi imaju pravo da iskazuju svoje političke stavove“, rekao je Dačić.

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) odbacio je kao „gluposti“ ocene da će SPS „izdati“ Aleksandra Vučića i da će se „približiti“ opoziciji u Srbiji.

„Kome da se približim kad imam više gasova nego svi oni zajedno. SPS je ozbiljna politička partija. Mi se ne rukovodimo dnevno-političkim interesima“, rekao je Dačić.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.