Dačić: Odluka komiteta PSSE o Kosovu dokaz kraja međunarodnog prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je „sramotna i skandalozna“ odluka PSSE da prihvati preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope,
Image
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dačić je naveo, prenosi Beta, da odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) predstavlja „dokaz kraja međunarodnog prava“.

„Odluka Političkog komiteta PSSE o preporuci za prijem takozvanog Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna. Ona ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dodao je da ta odluka „ugrožava i narušava“ teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da predstavlja „još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava“.

Politički komitet PSSE danas je u Parizu usvojio izveštaj Dore Bakojani koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope. Za izveštaj je glasao 41 član Komiteta, četiri su bila protiv, i jedan uzdržan.

Sledeći korak je glasanje PSSE o kandidaturi Kosova, sredinom aprila, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina. Ako PSSE usvoji zahtev, konačnu reč daće Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.