Dačić: Priština će pre otvoriti ambasadu na Mesecu nego u Beogradu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Priština nema, ne može, niti će ikada imati svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu.
Image
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dačić je poručio da “oficiri za vezu nemaju diplomatski status, niti predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada”.

„Povodom brutalne laži objavljene na sajtu takozvanog Ministarstva spoljnih poslova Kosova, na kojem se u rubrici ‘ambasade’ navodi i Republika Srbija – moram da istaknem da Priština nema, ne može da ima, niti će ikada imati svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, bez obzira kako oni to pokušavali da predstave svojoj javnosti“, kazao je Dačić.

Naveo je da su u Beogradu akreditovana 72 diplomatsko-konzularna predstavništva na nivou ambasada, koje predstavljaju suverene i nezavisne države.

Dačić je naglasio da “samoproglašeno Kosovo to nije, niti će ikada biti”.

„Beograd i Priština su tokom tehničkog dijaloga, koji se vodi od 2008. godine, dogovorili upućivanje oficira za vezu, koji se fizički nalaze u prostorijama delegacija EU u Beogradu, odnosno Prištini. Oficiri za vezu nemaju diplomatski status, niti predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada, već imaju zadatak da pomažu u međusobnoj komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje postignutih dogovora. Nikada nije bilo govora o otvaranju bilo kakvih ambasada ili davanju nadležnosti koje imaju ambasade“, rekao je Dačić.

Podvukao je da će Priština “pre otvoriti ambasadu na Mesecu nego u Beogradu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.