Danas u EP o odnosima Kosova i Srbije i oružanom sukobu u Banjskoj

Potvrdila izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu
Image

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, potvrdila je za RTK da će danas poslanici EP raspravljati o nacrtu zajedničkog predloga Rezolucije Evropskog parlamenta o odnosima Srbije i Kosova i incidentima u selu Banjska.

„Zahtevamo kažnjavanje za ono što se dogodilo na severu Kosova. Bili smo jasni u našem zahtevu vezano za istragu, i tražili smo punu podršku Srbije u istrazi o onome što se dogodilo 24. septembra na severu Kosova. Imamo jasan pokazatelj da šef ove paravojne grupe na severu Kosova ima veze sa pojedincima i sa predsednikom Srbije, a da li iza toga stoje Vlada Srbije i druge državne institucije, još uvek nije jasno. Upravo zbog toga je zatražena nezavisna istraga, uz podršku međunarodne zajednice. Evropski predstavnici, traže da preliminarni nalazi istrage budu dostupni do kraja godine“, rekla je ona.

Fon Kramon tvrdi da nisu razmatane sankcije za Srbiju.

„U tekst rezolucije uključene su sankcije pojedincima, kao što je to slučaj sa Radoičićem, i to moramo učiniti. Ukoliko nema pune saradnje, u vezi sa ovim istragama, u pogledu kontinuiteta u krivičnom gonjenju i tako dalje, treba preduzeti mere i protiv Srbije“, navela je Fon Kramon u emisiji „Poslednja vest“ na RTK.

Ona je rekla da nema konkretnih naznaka da će te mere biti uvedene odmah, ali je istakla da će se do desiti kada se bude primetilo da ne postoji politička volja da Srbija podrži istragu.

U Nacrtu Rezolucije koja ima 29 tačaka, najoštije se osuđuje „teroristički napad“ na kosovske policijske službenike od strane „srpske naoružane bande usred najveće operacije šverca oružja“ u Banjskoj na severu Kosova, koja se dogodila 24. septembra 2023. godine, a rezultirala je ubistvom jednog (Afrima Bunjakua) i povredom dva kosovska policajca. Pozivaju se sve članice EU koje to nisu već učinile, da takođe osude ovaj napad. Takođe, izražava se duboko žaljenje zbog žrtava i saučešće porodici i kolegama Afrima Bunjakua. Pohvaljuje se saradnja Kosovske policije sa međunarodnim partnerima EULEKS-om i KFOR-om u odgovoru na napad.

„Sve strane se pozivaju na smirivanje situacije na severu Kosova i izbegavanje bilo kakve retorike ili akcija koje bi dovele do daljeg povećanja tenzija. Poziva se i na utvrđivanje svih činjenica o napadu i pažljivo praćenje istrage kosovskih vlasti. Poziva se EU da podrži istragu kosovskih vlasti, uključujući podršku od strane EULEX-a. Počinioci odgovorni za ove napade dužni su da odgovaraju i da se suoče sa pravdom. Pozivaju se kosovske vlasti da otkriju sve dokaze u vezi sa incidentom i da međunarodne institucije na Kosovu, uključujući EULEX, ocene te dokaze. Očekuje se da Srbija u potpunosti sarađuje sa istragom i privede pravdi one koji su odgovorni za napad i trenutno borave u Srbiji, u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu“, navodi se u Rezoluciji.

RTK/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.