Dečja predstava „Zmajovini pangalozi“ 11. aprila ponovo u Gračanici

Dečja predstava „Zmajovini pangalozi“ po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića, biće ponovo odigrana 11. aprila u Domu kulture „Gračanica“.
Image
Foto: Narodno pozorište Priština

„Ovo je priča o problematičnom dečaku Pura Moci, o njegovim iskušenjima i stradanjima, o sukobima sa strogim učiteljem Rajicom, kome je omiljena pedagoška prečica batina, o njegovom pomoćniku, famulusu Marinku i celom razredu koji sačinjavaju Ludi Tola, Lenji Gaša, Laza materina maza, Seka Pela i Nespremna Ana. U dramskoj radnji učestvuje i sam Čika Jova Zmaj kao školski doktor koji se ne pojavljuje, ali ispisuje pesmicu o svakom detetu iz razreda. I te, originalne pesme Jovana Jovanovića Zmaja pojavljuju se u drami kao songovi. Radnja se odvija u davna vremena kad batina još nije izašla iz raja, a dečji snovi i njihove muke su iste kao što su i danas“, istakla je Ivana Dimić. 

Inače, „pangaloz“ je reč grčkog porekla koju koristi J.J. Zmaj u pesmi o Pura Moci i znači skitnica, mangup, osoba rđavog ponašanja, delikvent.

„Ovim predivnim delom Ivane Dimić pokušaćemo da školarcima predočimo vreme u kom su batine, kao vaspitna mera, bile svakodnevnica u školama, sve do ukidanja te mere ukazom iz 1873. godine. Naši junaci su poznati i čuveni likovi Zmajovinih pesama i kroz ovaj komad, bez obzira na batine koje svakodnevno trpe, prolaze one najlepše delove dečijeg odrastanja među kojima su i prve ljubavi“, rekao je reditelj Igor Damnjanović.

U predstavi igraju Nikola Stanković, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković, Teodora Stojanović, Nikola Marković, Nikolija Tričković, Filip Paprić i Vuk Simović.

Za scenski govor zadužena je Andrijana Videnović, za koreografiju Nebojša Gromilić, scenski pokret radio je Miodrag Krčmarik, muziku je uradio Novak Ašković, kostim i scenografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

Predstava počinje u 12.30 časova.

Komad je nastao kao rezultat saradnje Narodnog pozorišta Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), Fakulteta umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Doma kulture u Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.