Deljiu-Kodra ponavlja pozive za izbore: Kurtijevu vladu karakterišu brojne koruptivne afere

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova, Bljerta Deljiu-Kodra, rekla je na konferenciji za novinare da vladu Kurti 2 karakterišu "brojni korupcionaški skandali i afere".
Image

Deljiu je spomenula hapšenje glavnog izvršnog direktora Regionalnog vodovoda u Đakovici, Hasana Krasnićija.

Krasnići je uhapšen u Bugarskoj, pošto ga je tražio Interpol i očekuje se da će biti izručen Italiji.

Deljiu-Kodra je rekla da je Krasnići član vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje.

„U početku je njegov izbor za izvršnog direktora bio u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima, jer isti predviđa da su visoki funkcioneri javnih preduzeća nezavisni, odnosno da nemaju političke obaveze u poslednjih 36 meseci. Dok je sada osumnjičen i za druga krivična dela”, rekla je Deljiu-Kodra.

Ona je spomenula neke od zvaničnika Samoopredeljenja koji su, kako je rekla – „zauzeli naslovne strane medija skandalima i aferama“.

„Besnik Mujeci – poslanik Pokreta Samoopredeljenje u Prištini, uhapšen u Albaniji sa 11.300 tableta ekstazija, tržišne vrednosti oko 400.000 evra. Nagip Krasnići – bivši šef Komiteta za energetiku u Pokretu Samoopredeljenje, sada izvršni direktor Kosovske energetske korporacije, uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, vršenje uticaja i sukob interesa. Potpisivanjem sumnjivih ugovora vrednih milion evra. Faruk Mujka – bivši zamenik gradonačelnika Opštine Mitrovica za vreme mandata Pokreta Samoopredeljenje, za koga su mediji preneli kako je Opština Mitrovica, koju je vodio Agim Bahtiri, odlučila da preuredi čitaonicu biblioteke u Mitrovici u kafeteriju; Ridvan Muharemi – prijatelj i saradnik Samoopredeljenja, koji je umešan u skandal zloupotrebe državnih rezervi. Preko 600.000 evra je šteta za koju Specijalno tužilaštvo Kosova kaže da je pričinjena državnom budžetu”, rekla je Deljiu-Kodra.

Poslanica PDK-a je spomenula i ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, kojeg je nazvala „kupolom svih ovih zloupotreba“.

„Ambasador Berišaj je, kao što znate, umešan u veliki regionalni finansijski skandal, u trgovinu električnom energijom, za koju se sumnja da vredi milione evra, dok se sam ambasador Beriša sumnjiči da je imao koristi od 600.000 evra od podružnice kompanija GEN-I, sa sedištem u Beogradu“, rekla je ona.

Deljiu-Kodra je rekla da oni „svedoče o trogodišnjoj vladi pokreta Samoopredeljenje, punoj afera i korupcijskih skandala, koji su u velikoj meri oštetili državni budžet Kosova i dobrobit naših građana”.

„U svetlu ovih dešavanja i ove vlade, koja je bila veoma depresivna, nekompetentna i, u suštini, korumpirana, naravno da međunarodni izveštaji o našoj zemlji ne mogu biti ni dobri ni pozitivni. U najnovijem izveštaju Freedom House od 29. februara ocenjeno je da je Kosovo „delimično slobodna“ zemlja. Prema ovom kredibilnom američkom izveštaju, sa sedištem u Vašingtonu, kosovske institucije su i dalje slabe, a ogromna korupcija izazvala je duboko nepoverenje javnosti prema vladi“, rekla je.

Deljiu-Kodra je optužila kosovskog premijera Aljbina Kurtija i vladu da „teže da unište odnose izgrađene sa saveznicima“.

„Već je prošlo 8 meseci otkako je Kosovo zvanično pod sankcijama Evropske unije – gde se blokiraju stotine miliona evra investicija za našu zemlju“, rekla je.

Prema njenim rečima, Kosovo je danas talac korumpirane, nekompetentne vlasti, koja šteti budžetu Kosova, blagostanju građana, evropskoj budućnosti i istorijskim savezima.

Zato, navela je ona – Demokratska partija Kosova traži raspuštanje Skupštine i nove vanredne izbore što je pre moguće.

Poslanica PDK-a je takođe pozvala pravosudne organe da se sa najvećom ozbiljnošću odnose prema „svim poslovima u koje su uključeni ova vlada i njeni zvaničnici“.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.