Demostat: Srbi sa severa Kosova najviše veruju KFOR-u

Srbi sa severa Kosova imaju najviše poverenja u misiju KFOR, što je naročito došlo do izražaja nakon nedavne eskalacije u Banjskoj, pokazuju nalazi Demostatovih fokus grupa.
Image
Foto: Kontakt Plus

Pripadnike KFOR-a srpska zajednica percipira kao “profesionalne, nezavisne”, za razliku od nekih drugih međunarodnih faktora, koji se često doživljavaju kao “proalbanski”, piše Demostat.

„Pojedini stanovnici opština na severu KiM čak navode da je KFOR ‘jedini faktor’ kojem veruju, što se objašnjava gubitkom vere u Vladu Srbije, kao i u Srpsku listu, lojalnu zvaničnom Beogradu, dok od Prištine nikada nisu ni imali velika očekivanja. Ta, ionako niska očekivanja od prištinskih vlasti, u potpuni su ‘iščezla’ nakon što je na čelo Vlade ponovo došao tvrdokorni Aljbin Kurti, koji odbija da formira Zajednicu srpskih opština, obavezu preduzetu još Briselskim sporazumom iz 2013. godine“, navodi Demostat, prenosi N1.

Istovremeno, deo Srba smatra da je akcija naoružane grupe, koja je završena pogibijom kosovskog policajca i trojice srpskih momaka, “nanela ogromnu štetu srpskoj zajednici”.

„Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Demostata iz diplomatskih krugova, ne treba isključiti ni mogućnost eskalacije nasilja, nalik onome što se odigralo u Banjskoj, ukoliko KFOR u potpunosti ne preuzme odgovornost za bezbednost severa Kosova, a EULEX za administraciju, odnosno ako ne bude popunjen ‘interregnum’, nastao izlaskom Srba iz svih prištinskih institucija prošle godine. Postoje i tvrdnje da bi novi sukobi Srba i Albanaca bili tolikog obima ‘da bi i vojska Srbije bila prinuđena da reaguje’”, navodi Demostat.

NATO je ubrzo nakon 24. septembra, posle tragičnih događaja na Kosovu, doneo odluku o raspoređivanju dodatnih trupa KFOR-a. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da će “NATO misija KFOR uvek preduzimati neophodne akcije da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.