Draganac: Obeležena hramovna slava – Sabor svetog Arhangela Gavrila

U manastiru Draganac je, u prisustvu velikog broja vernika, obeležena hramovna slava - Sabor svetog Arhangela Gavrila.
Image
Foto: RTK2

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača manastir Draganac obeležava svoju slavu. Liturgiju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion koji je u svojoj besedi kazao da je današnji praznik još jedna prilika da zahvalimo Bogu na svakom danu, jer je čovek biće koje u sebi treba da objedinjuje i nebo i zemlju.

„Sabrasmo se ovde da proslavimo život Boga, u čije ime je ustanovljen ovaj grad, jer svaki manastir je jedan grad koji svedoči da je onaj grad koji je pun vreve, nije naša konačna reč, nije naše konačno stremljenje, nije naša sreća u ovozemaljskom gradu, nego naša sreća je u nebeskom Jerusalimu, u gradu u koji, ako Bog da, svi budemo upisani, da postanemo njegovi građani i da to i ostanemo. A manastiri su kao ispostave gornjeg Jerusalima, oni samo poštoje u slavu Božju, ne postoji drugi razlog zbog čega je sve ovo napravljeno I ogradjeno I zazidano samo da bi zaštitilo ovu crkvu svetu“, rekao je Ilarion.

Manastir Draganac ima posebno mesto u srcima vernika, koji se okupljaju u velikom broju:

„Dolazimo svake godine, rodom smo sa Kosova, iz Draganca. Današnji praznik proslavljamo u manastiru a kasnije kući.“

„Proslavljamo srećno i veselo, od jutros dolazi dosta vernika, nakon službe je i posluženje. Dolazimo svake godine, dolazimo i kad su praznici, ali i običnim danima, pomažemo manastiru.“

„Nije bilo više naroda, od komunizma nismo smeli ništa da imamo i kako je propao mnogo se obnovilo, pop Kirilo je obnovio sve ovo i on je otpočeo ovu crkvu,“ kažu vernici.

Knez Lazar Hrebeljanović je podigao manastir Draganac u 14. veku i posvetio ga svojoj ćerki Dragani. Iako u kalendaru SPC praznik Svetog Arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom, crkva mu pridaje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je najavljivao i učestvovao u svim značajnim događajima koji su u vezi sa nastankom hrišćanstva. Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti, Sveti Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i time najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom se javio i njoj, vešću da će da rodi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.