Dvadeseti protest „Srbija protiv nasilja“

(VEST JE AŽURIRANA) U Beogradu se dvadeseti put održava protest "Srbija protiv nasilja".
Image
Foto: RTS/Igor Topalović

21.12 – Završen protest ispred RTS-a

Oko 19.45 ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici je završen dvadeseti protest „Srbija protiv nasilja“. Ovo je četvrti put, od kada se protesti održavaju, da se dolazi do zgrade javnog servisa.

Zahtevi RTS-u

Okupljeni ispred zgrade RTS-a zatražili su da, kako navode, RTS „istinito i blagovremeno informiše“.

„Tražimo da RTS bude javni servis, naš servis, da nas istinito i blagovremeno informiše, da se čuju različita mišljenja, da ne bude propagandno glasilo SNS i Aleksandra Vučića“, rekao je moderator skupa Smiljan Banjac.

Ispred zgrade RTS-a obratili su se i pesnik i ekološki aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević i fotograf Dragoljub Zumurović, koji su govorili o problemima sa uništavanjem životne sredine, kao i o nasilju koje se, prema rečima Zumurovića, dešava svaki dan. Kao primer „nasilja na svim mestima“ naveo je napad na Predraga Voštinića iz Lokalnog fronta, paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, ali i nasilje u Skupštini.

18.29 – Najavljena je protestna šetnja „medijskom trasom“, kojom će okupljeni stići do zgrade RTS-a.

Građani i predstavnici dela opozicije okupljaju se ispred Skupštine Srbije, gde počinje dvadeseti protest „Srbija protiv nasilja“.

Predviđeno je obraćanje dva govornika, posle čega je plan da se krene u protestnu šetnju.

Okupljanje na protestu „Srbija protiv nasilja“ počelo je u 18 časova ispred Skupštine Srbije. Odatle se ide u šetnju „medijskom trasom“ – ulicama Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom, do Takovske, odnosno do zgrade javnog servisa.

Predstavnici dela opozicije su ranije predali zahteve rukovodstvu RTS-a kojima, između ostalog, traže zastupljenost u informativnom programu proporcionalno vremenu koje imaju u parlamentu, pokretanje nove debatne emisije u večernjim satima na Prvom programu i da se, pored grupnog učestvovanja, njihovi predstavnici pozivaju i u emisije samostalno, bez, kako kažu, nužnog prisustva partija na vlasti.

Zahtevi protesta

Od ranije poznati zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Do sada održano 19 protesta

Prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most.

Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a.

Tokom petog protesta, 3. juna, učesnici su posle šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

Šesti protest, održan 9. juna, završen je pošto su posle okupljanja i šetnje učesnici napravili prsten oko zgrade Vlade Srbije.

Protest je sedmi put u Beogradu održan 17. juna. Učesnici su posle okupljanja ispred Doma Narodne skupštine i šetnje Ulicom kneza Miloša, blokirali auto-put kod Mostarske petlje i Autokomande. Protesti su istog dana održani u još tri grada – Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Osmi protest održan je 24. juna. Građani, koji su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, krenuli su u protestnu šetnju do Autokomande, gde su do 21 čas blokirali auto-put.

U petak, 30. juna, u okviru protesta, održana je blokada – blokirani su auto-putevi u Novom Sadu i kod Centra „Sava“ u Beogradu.

Deveti protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 1. jula u Beogradu, ali i u više gradova širom zemlje – Zrenjaninu, Smederevu, Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, Jagodini, Leskovcu… Zbog kiše, protest je odložen u Nišu. U prestonici, demonstranti su šetali do zgrade Televizije Pink, gde su protestovali zbog, kako su naveli, uzurpiranja nacionalne frekvencije i puštanja rijaliti programa koji promovišu nasilje.

Građani su se deseti put okupili u Beogradu 8. jula, kada su održali protestnu šetnju do sedišta Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Jedanaesti protest održan je 15. jula, kada je još jednom bio blokiran auto-put kod Mostarske petlje.

Građani su, tokom dvanaestog protesta, ponovo došli do zgrade Radio-televizije Srbije, kada je student Dimitrije Dimić, koji je danima štrajkovao glađu na Andrićevom vencu, prekinuo štrajk.

U subotu 29. jula protest „Srbija protiv nasilja“ održan je trinaesti put, a učesnici su posle okupljanja ispred Skupštine Srbije prošetali do Republičkog javnog tužilaštva.

Tokom četrnaestog protesta, održanog 5. avgusta, demonstranti su od Narodne skupštine, ulicom Kneza Miloša išli do mosta Gazele, koji su blokirali.

Petnaesti protest održan je 12. avgusta. Teme okupljanja bile su nasilje nad ženama i odlazak mladih iz zemlje, a učesnici su prošetali do Vlade Srbije.

Tema šesnaestog protesta, održanog 19. avgusta, bila je prosveta, a učesnici protesta su prošetali do Ministarstva prosvete i Predsedništva Srbije.

Sedamnaesti put, građani su se okupili 26. avgusta, kada su ponovo prošetali do zgrade RTS-a i sedišta REM-a.

Osamnaesti protest održan je u subotu, 2. septembra. Tema su bili obrazovanje i vladavina prava, a šetalo se od Skuštine Srbije do zgrade Ministarstva prosvete i pravde.

Devetnaesti protest održan je prošlog petka, 8. septembra. Okupljanje je počelo ispred zgrade Vlade Srbije, odakle je protestna povorka krenula do zgrade Televizije „Pink“, gde je protest i završen.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.