Džejms Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova

Koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je da je dugoročni cilj normalizacije odnosa Beograda i Prištine međusobno priznanje Srbije i Kosova.
Image
Foto: Gazzeta Express

Rubin je za albanski servis Glasa Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše „maligni uticaj“ tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju „evroatlantske integracije i podstiču regionalne napetosti“.

„Teško je zamisliti normalizovane odnose između Kosova i Srbije bez priznanja, a činjenica da neke zemlje, koje su već članice EU, ne priznaju Kosovo nije relevantna. Kosovo i Srbija imaju problem koji mora da se reši. Moraju da normalizuju odnose“, kazao je on.

Dodao je da predstavlja politiku administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, i da zauzvrat moli za istu „ljubaznost“ koju SAD pružaju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je imao značajnu ulogu u Miloševićevoj administraciji.

„Ne razgovaramo s njim o tome. Ne zamerimo mu to kada sarađujemo sa njim. Ali, nažalost, u Srbiji ima onih koji, kad god nešto kažem u ime Bajdenove administracije, to žele da povežu sa onim od pre 25 godina“, kazao je Rubin.

Zaključuje da su vrednosti Zapada i SAD dominantne u Evropi i u zemljama koje žele da budu njen deo i pored toga što „Rusija nastavlja da eksploatiše pitanje Kosova i Srbije preteći da će staviti veto na članstvo Kosova u UN“.

„Dakle, Rusi nastavljaju sa pokušajima da dele, dok Sjedinjene Države, sarađujući sa našim prijateljima i saveznicima, pokušavaju da ostave te užasne dane prošlosti iza nas“, kazao je Rubin.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.