EK: Primili smo pismo SPN, naš stav već iskazali Borel i Varheji

Evropska komisija (EK) je saopštila da je primila pismo koalicije „Srbija protiv nasilja“, sa zahtevom da se ne priznaju rezultati izbora u Srbiji, navodeći da je njen stav o izborima već ...
Image

Evropska komisija (EK) je saopštila da je primila pismo koalicije „Srbija protiv nasilja“, sa zahtevom da se ne priznaju rezultati izbora u Srbiji, navodeći da je njen stav o izborima već iskazan kroz zajedničko saopštenje šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

„Primili smo k znanju stavove koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i podsećamo da je naš stav o izborima iskazan kroz zajedničko saopštenje visokog predstavnika Evropske unije (EU) i potpredsednika EK Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varheljija“, rečeno je u Evropskoj komisiji za televiziju N1.

U saopštenju objavljenom 19. decembra, Borel i Varhelji su izrazili očekivanje da će „verodostojni izveštaji o (izbornim) nepravilnostima biti razmotreni na transparentan način od nadležnih organa Srbije“.

„To uključuje i navode koji se odnose na lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo političko rukovodstvo Srbije da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra“, naveli su Borel i Varhelji.

Naveli su i da, na osnovu preliminarnih nalaza i zaključaka međunarodnih posmatrača Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, „sa zabrinutošću zaključuju da izborni proces zahteva opipljiva poboljšanja i dalje reforme, budući da je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u središtu procesa pridruživanja EU“.

„EU sa nestrpljenjem očekuje konačni izveštaj OEBS/ODIHR i preporuke za buduće izbore, koje bi trebalo primeniti što je pre moguće, i to znatno pre narednih izbora“, dodali su Borel i Varhelji.

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, kome je koalicija „Srbija protiv nasilja“ poslala isto pismo, televiziji N1 je rečeno da on „obično ne komentariše događaje“ o kojima se oglasio Borel.

Služba za odnose sa javnošću predsednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole potvrdila je televiziji N1 prijem pisma „Srbije protiv nasilja“, navodeći da ona nema šta da doda zajedničkoj izjavi Borela i Varheljija.

Mecolina pres služba je ukazala na izjavu evroposlanika Klemena Grošelja, šefa posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, koji je naveo da su u izbornom procesu uočeni brojni problemi i neregularnosti.

Između ostalog, Grošelj je ukazao na polarizaciju društva, nizak nivo političke debate, pritisak na birače, diskreditaciju političkih protivnika, oštru retoriku, napade na novinare i predstavnike civilnog društva, dominaciju predsednika Srbije i nedovoljnu zastupljenost opozicije u medjima, pasivnost regulatornih tela, masovnu preregistraciju boravišta birača, česte vanredne izbore.

U pismu koje je poslala predsednicima Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, evroposlanicima, predstavnicima država članica EU i Borelu, koalicija „Srbija protiv nasilja“ je zatražila da ne priznaju rezultate parlamentarnih i pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok ne bude završena međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

U pismu se navodi da „Srbija protiv nasilja“ ne prihvata i da neće prihvatiti rezultate izbora 17. decembra, kao i da su ključne međunarodne i domaće posmatračke misije „nedvosmisleno zaključile da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i fer“.

Ta koalicija, koju čini devet partija, zatražila je od predstavnika evropskih demokratija da pokrenu punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu Beograda. Kao rok za podnošenje nezavisnog izveštaja određen je 15. februar.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.