ESI poziva Prištinu da sprovede odluku suda o manastiru Visoki Dečani

Saopštila Evropska inicijativa za stabilnost
Image
Foto: Kontakt Plus

Prištinske institucije trebalo bi bez odlaganja da sprovedu sudsku odluku i da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira, saopštila je u izveštaju Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

U Memorandumu o manastiru Visoki Dečani navodi se da je prošle nedelje ESI tim otputovao na Kosovo i Metohiju sa ciljem da ispita kako se pozabaviti ovim, kako je navedeno – hitnim pitanjem, predugo nerešenim, koje je postalo centralno u debati o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

U ovom izveštaju se ocenjuje da je imovinski spor manastira Visoki Dečani, za koji navode da je najpoznatiji srpski pravoslavni manastir na Balkanu, među problemima zbog kojih Kosovo zastaje na putu ka članstvu u Savetu Evrope i da bi rešenje tog spora bila pobeda vladavine prava.

„Vlada Kosova mora, sa svim instrumentima i ovlašćenjima koji su joj na raspolaganju, da obezbedi da se presude iz 2012. i 2016. godine sprovedu odmah, kako bi Katastarska agencija mogla da promeni svoju evidenciju, uz nekoliko klikova na kompjuteru, i ustupi manastiru vlasništvo nad 20 parcela u skladu sa dogovorom sa Unmikom. Agencija, kao i svaka javna uprava, zakonski je obavezna da bez odlaganja sprovodi sudske odluke. To je izvršna agencija pod kontrolom vlade. Nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka je neprihvatljivo. Nikada ne bi trebalo da zavisi od toga šta drugi akteri rade ili ne rade. Pa ipak, postoji dodatni razlog da kosovska vlada danas postupi po ovome, a da reši nešto što sve prethodne vlade nisu uspele da reše. Ovo pitanje je nedavno postalo uslov sine kva non da Kosovo napreduje na putu ka članstvu u Savetu Evrope“, navodi se izveštaju ove Inicijative.

Podseća se da je Kosovo 2022. godine podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a da je Komitet ministara zahtev uputio Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u aprilu 2023. koja je novembra prošle godine napravila detaljan izveštaj o kandidaturi u kome je naglašeno da je pitanje zemljišta manastira Visoki Dečani i nesprovođenje sudskih odluka u ovom slučaju zabrinjavajuće.

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode istakao je juče da se Evropska inicijativa za stabilnost Memorandumom o manastiru Visoki Dečani pridružila apelima da Kosovo sprovede odluku Ustavnog suda o manastiru, kako bi dalje napredovalo na putu članstva u Savetu Evrope.

„Evropska inicijativa za stabilnost pridružuje se horu poziva da Kosovo konačno sprovede presudu o Dečanima kako bi uspešno napredovalo ka članstvu u Savetu Evrope“, naveo je Rode na društvenoj mreži „Iks“.

Prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Tanjug/RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.