Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Eskobar i Lajčak kritikovali izjavu Gervale da je EU papirni tigar

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kritikovali su tvrdnju kosovske ministarke spoljnih poslova Donike ...
Image
Foto: Reporteri

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kritikovali su tvrdnju kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc da je, bez SAD i NATO, EU „tigar od papira po pitanju bezbednosti”.

„Bez SAD i NATO, EU je tigar od papira po pitanju bezbednosti. Zato što EU to zna, pribegava popuštanju”, izjavila je u subotu Gervala na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum, i ocenila da je takva politika izrazito opasna, jer je EU popuštanjem „pozvala” Putina da eskalira.

Reagujući na Gervaline stavove, Eskobar je rekao da se ne slaže sa njom.

„Žao mi je što moram da se ne složim sa svojom koleginicom na Kosovu, ali sve što se pozitivno dešavalo na Balkanu u poslednjoj generaciji je kombinacija saradnje SAD i EU”, naglasio je Eskobar, prenosi Reporteri, javlja Tanjug.

Američki izaslanik je govorio na forumu u Dubrovniku o regionu Zapadnog Balkana i posvećenosti američke politike podršci procesu proširenja Evropske unije i uspostavljanju mira u regionu. Eskobar je rekao da je američka politika dosledna od 1990-ih u pogledu regiona i da se nada da će ostati ista. On je naveo da američka politika na Balkanu počiva na tri stuba, a jedan od njih je integracija u Evropsku uniju.

„Svaka zemlja koja uđe u EU postala je demokratskija i stabilnija. Iako mogu da tvrde da je EU propala, proširenje je jedan od najvećih pozitivnih pomaka naše generacije”, rekao je Eskobar.

On je pomenuo i aspekt bezbednosti, rekavši da je posvećenost NATO od vitalnog značaja za bezbednost na Balkanu i da je, takođe, osnovni element bezbednosti na KiM.

„Angažman NATO-a na Balkanu je od vitalnog značaja. I nastavlja da bude fundamentalni element bezbednosti čak i unutar Kosova”, rekao je Eskobar.

Na Gervalinu izjavu reagovao je i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i rekao da je EU „najuspešnija unija država” i van zemalja koje kucaju na vrata tog bloka.

„Prvo što želim da kažem je da je EU daleko od savršene, ali je najbolje što imamo. To je najuspešnija unija država. Ne postoji druga zajednica država na ovoj planeti koja je donela političku stabilnost, ekonomski prosperitet, veću društvenu koheziju i poštovanje ljudskih prava. Tako da mislim da je ulazak u EU dostignuće i san zemalja koje kucaju na vrata EU”, naglasio je Lajčak Dubrovnik je bio domaćin dvodnevne međunarodne konferencije Dubrovnik Forum, na kojoj su u fokusu bili geopolitika i globalna ekonomija, evropska energetska tranzicija, evroatlantski put Zapadnog Balkana i globalna uloga EU.

Pored predstavnika zemalja regiona, učestvovali su i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Tanjug/Politika


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.