EU ponavlja: Nisu stvoreni uslovi za ukidanje mera protiv Kosova

Evropska unija je ponovila da još uvek nisu stvoreni uslovi za ukidanje mera protiv Kosova, koje je Brisel uveo u junu prošle godine.
Image
Foto: Dušan Cvetanović, Pexels

U debati održanoj u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, Marko Makovec, direktor za Balkan u Službi spoljnih poslova, saopštio je da se situacija na severu Kosova ne popravlja i da se tenzije, prema njegovim rečima, i dalje gomilaju.

„Evropska unija je spremna da postepeno popušta mere, ali sve zemlje članice moraju biti veoma ubeđene. Ako pratite uslove i šta se dešava na severu Kosova, bezbednosna situacija se nije značajno popravila“, rekao je Makovec.

On je ocenio da je protekla godina imala pomešana dešavanja u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, pominjući eskalaciju nasilja u maju na severu i napad u Banjskoj 24. septembra.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom kroz brzo sprovođenje svih obaveza u dijalogu koje je omogućila EU, uključujući sporazum o putu normalizacije i implementaciju aneksa, ostaje jasna. To dolazi sa odgovornošću za regionalnu stabilnost, pri čemu odgovornost za napade koji su se desili 24. septembra ostaje izuzetno važna“, poručio je direktor za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je Srbiju opisao kao važnu zemlju u regionu, kako po stabilnosti, tako i po nestabilnosti.

Makovec je ponovio neophodnost prilagođavanja ove zemlje spoljnoj politici EU u vezi sa sankcijama Rusiji i potvrdio da upravo ovo pitanje ima posledice na proces integracije Srbije u EU. Takođe je naglasio da Srbija nastavlja blisku saradnju sa Rusijom, održavajući redovne sastanke sa zvaničnicima Moskve.

RTK/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.