EU poziva na poštovanje nezavisnosti Nezavisne komisije za medije

Kancelarija Evropske unije na Kosovu pozvala je danas na poštovanje nezavisnosti Komisije za medije, ali i na eliminisanje politički motivisanog mešanja u njen rad.
Image
Foto: Kancelarija EU na Kosovu

Poruku su uputili nakon sastanka predstavnika EU sa predsedavajućim ove komisije.

„Na sastanku sa predsedavajućim Nezavisne komisije za medije (NKM), šef Odeljenja za vladavinu prava i pravna pitanja Evropske unije naglasio je da će se nezavisnost NKM uvek poštovati, da će svako politički motivisano mešanje biti eliminisano i da će članovi NKM-a biti slobodni da obavljaju svoje dužnosti“, poručili su iz Evropske unije.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o Nacrtu zakona o međuopštinskoj saradnji, koji je trenutno na analizi u EU, prenosi KoSSev.

„Za Kosovo je od suštinske važnosti da usvoji zakon u brzom, otvorenom i transparentnom procesu, uz odgovarajuće konsultacije uključujući civilno društvo i medijske organizacije“, naveli su iz EU.

Večerašnjem pozivu Evropske unije na poštovanje nezavisnosti, ali i na eliminisanje politički motivisanog mešanja, prethodile su kritike na račun NKM od strane vladajuće stranke.

Nezavisna komisija za medije je ovog meseca odlučila da dozvoli nastavak emitovanja kanala „Arena Sport“.

Zbog odluke o nastavku emitovanja kanala, predstavnici Nezavisne komisije za medije su dva puta izveštavali Komisiju za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj.

Protiveći se suspenziji odluke o obustavi emitovanja kanala, poslanik Samoopredeljenja, Nijazi Isaku, je na ovim zasedanjima tražio razrešenje odbora NKM-a, jer, kako je naveo, „više nema kredibilitet da nastavi da vodi“ NKM.

Komentarišući ponašanje poslanika Samoopredeljenja advokat za medijska prava, Fljutura (Flutura) Kusari, tada ga je optužila za brutalni napad na nezavisnost Nezavisne komisije za medije (KPM).


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.