Evropski parlament usvojiće rezoluciju o situaciji na Kosovu

Na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu poslanici su sa 296 glasova prihvatili predlog da EP usvoji rezoluciju o situaciji na Kosovu.
Image
Foto: www.europarl.europa.eu

“Svi znamo šta se događalo na severu i smatramo da je važno usvojiti rezoluciju za dve nedelje”, rekao je poslanik Tonino Picula, predlagač u ime poslaničke grupe Socijalista i Demokrata.

Sednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasedanju u oktobru, koje će se održati za dve nedelje.

Podsećamo, Evropski poslanici će u utorak 3. oktobra sa Evropskom Komisijom i Evropskim Savetom razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, nakon pogoršanja situacije usled najnovijih sukoba na severu Kosova.

„Visoki predstavnik EU je najoštrije osudio napad naoružane grupe na kosovske policijske službenike na severu Kosova od nedelje 24. septembra, u kome su poginuli jedan policajac i trojica napadača“, navodi se u saopštenju EP.

Iz Evropskog parlamenta podsećaju da su u dva izveštaja koja su usvojena u maju, poslanici „pozvali Srbiju i Kosovo da se uključe u dijalog pod pokroviteljstvom EU i da bez odlaganja osiguraju postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, na osnovu načela uzajamnog priznanja“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.