Fon der Lajen u četvorodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, započeće u nedelju, 29. oktobra, svoju četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu.
Image
Foto: Philipp von Ditfurth/dpa

Fon der Lajen dolazi kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region, saopšteno je iz Evropske komisije.

Ona će posetiti Severnu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

„Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan“, navode u Evropskoj komisiji.

Kako je najavljeno, Fon der Lajen će se u nedelju sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a sledećeg dana i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

U ponedeljak će potom otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa kosovskom predsednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Predsednica EK će u utorak ujutro boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

U popodnevnim časovima će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerkom Anom Brnabić.

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.

Fon der Lajen će imati konferencije za novinare tokom svih poseta, najavljeno je iz Evropske komisije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.