Generali Mojsilović i Ulutaš razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i novi komandant KFOR-a sastali se danas u Beogradu i diskutovali o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji...
Image
Foto: mod.gov.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i novoimenovani komandant Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Ozkan Ulutaš, razgovarali su danas u Beogradu o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

Tokom današnjeg sastanka Mojsilović i Ulutaš su diskutovali o aktivnostima koje se mogu preduzeti radi unapređenja mira i bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Vlade Republike Srbije.

Mojsilović je preneo Ulutašu da Vojska Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija smatra KFOR jedinom legitimnom oružanom formacijom na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

Srpski general je rekao turskom kolegi da očekuje da će međunarodne bezbednosne snage preduzeti neophodne korake kako bi došlo do smanjenja tenzija na KiM.

Mojsilović je naglasio tokom razgovora sa Ulutašom da su prioritet zaštita srpskog nacionalnog i verskog nasleđa, kao i kulturno-istorijskih spomenika.

Istakao je značaj saradnje Vojske Srbije i KFOR-a, koja ima za cilj očuvanje bezbednosti i spečavanje kriza.

Turski general-major Ozkan Ulutaš je prošle nedelje preuzeo dužnost komandanta KFOR-a od italijanskog generala Anđela Mikelea Ristuće.

Ulutaš je prvi turski general koji komanduje nekom misijom NATO-a, iako je zemlja iz koje dolazi od 1952. godine članica Alijanse.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.