Gnjilansko prelo i poselo u Šilovu i Gornjem Kuscu: Negovanje kulture i tradicije

U Kosovskom pomoravlju je ovog vikenda održana kulturno-umetnička manifestacija „Gnjlansko prelo i poselo”.
Image
Foto: RTV Puls

Manifestaciju „Gnjilansko prelo i poselo” organizovalo je Kulturnoumetničko društvo „Jovan Kojić” u Vrbovcu, a počela je na Spasovdan 25. maja u Gnjilanu jedinstvenim događajem. Posle 24 godine u Gnjilanu su se ponovo čule i videle srpske pesme i igre.

Organizator Stanislav Kojić, kaže za RTV Puls da mu je namera bila da obnovi sabor, mali i veliki panađur, koji se nekada obeležavao u Gnjilanu.

„Da se vratimo našoj tradiciji i starim vrednostima sa ciljem da promovišemo etno kulturu i muziku, naše običaje i tradiciju“, kazao je.

Predsednik KUD „Kriva Reka“ u Berivojcu, Dragan Antić, čiji je ansambl učestvovao na zatvaranju manifestacije u Gornjem Kuscu, izjavio je da mu je drago što se „Gnjilansko prelo i poselo“ organizovalo u Kosovskom pomoravlju.

„Svako ovakvo organizovanje, okupljanje dece i naroda znači mnogo za opstanak i ostanak na ovim prostorima“, izjavio je Antić.

„Radujemo se svakom ovakvom događaju. U Kosovskom pomoravlju ima dosta dece i folklornih društava, neguje se kulturna baština i jako mi je drago kao i svim građanima koji se ovde okupljaju“, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane, Saša Milošević.

U manifestaciji je učestovala i Turistička organizacija Gnjilane koja je animirila i promovisala proizvođače iz domaće radinosti.

U samoj manifestaciji koja je pored Gnjilana, održana i u Šilovu i Gornjem Kuscu učestovalo je 15 lokalnih kulturnoumetničkih društava koja okupljaju decu i mlade.

„Deca rade sa velikim intuzijazmom i zadovoljstvom. Mogu da kažem da je ovo prava prilika da izgrade svoj talenat i pokažu šta znaju i umeju“, kazao je Stanislav Kojić, organizator manifestacije.

I pored kišovitog vikenda, manifestacija je izazvala veliku pažnju građana Kosovskog pomoravlja, a i gostiju, među kojima su bili i Novosađani.

Projekat „Gnjilansko prelo i poselo” finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

RTV Puls


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.