Godišnjica nestanka novinara Perenića i Slavuja: Branimo ih od zaborava

Novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj su poslednji put viđeni pre tačno 25 godina nedaleko od Velike Hoče.
Image
Foto: Kim

Tim povodom, danas su se u tom mestu okupili novinari srpskih redakcija koji izveštavaju na Kosovu i članovi Udruženja novinara Srbije.

Perenić i Slavuj su nestali tokom novinarkog zadatka. Na mestu gde su poslednji put viđeni, devet puta je postavljano spomen-obeležje na kojem piše da ih kolege i dalje traže.

Članovi porodice nestalih još uvek se pitaju gde su njihovi bližnji.

„Htela bih da se zahvalim svim ljudima koji nisu dozvolili da ovo padne u zaborav. Imam utisak da jedino to i možemo – da ih branimo od zaborava. Nemoćni smo, valjda će neko da se smiluje i reši da ovu našu agoniju konačno prekine“, kazala je Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića.

Predrag Slavuj takođe čeka informacije o svom stricu Đuri.

„Nadam se već 25 godina da ćemo nešto saznati, nadamo se u Boga da su čuda moguća“, rekao je Slavuj.

Rakočević: Tražimo ih

Na Kosovu je od 1999. godine do sada nestalo ili ubijeno po sedmoro Srba i Albanaca, kao i troje stranaca, naveo je Živojin Rakočević – predsednik Udruženja novinara Srbije.

„Kako je moguće da na tako malom prostoru već 25 godina ne znamo šta se to dogodilo? Ova profesija je pokazala da se istina ne može ućutkati. Praznina, bol, osećaj ostavljenosti i bespomoćnost govore da tako ne može i da ovaj sistem mora nekad da položi račune“, rekao je Rakočević.

Predsednica ogranka UNS na Kosovu, Ivana Vanovac, naglasila je da međunarodna zajednica nije uradila ništa da se pronađu oni koji su odgovorni za nestanak Perenića i Slavuja.

„Ovo pitanje nikada neće prestati da bude aktuelno. Dok je nas, a podučićemo i generacije koje dolaze, stajaćemo ovde da pitamo gde su. Horde pravosudnih radnika i službenika međunarodnih misija su prošle Kosovom tokom ovih 25 godina, retko ko se od njih setio tih ljudi i porodica nestalih da vidi kako su, šta rade i da im konačno ponudi jedino što oni traže – istinu o njihovim najmilijima“, istakla je Vanovac.

Na isti problem je ukazala i novinarka Jelena Petković.

„Nestanak novinara i napadi na novinare nisu pitanja za porodice i nas kolege. To su napadi na demokratiju, ubistvo demokratije i svih civilizacijskih vrednosti“, poručila je Petković.

Devenport: Efikasna i nepristrasna istraga

Šef misije OEBS na Kosovu, Majkl Devenport, prisustvovao je današnjem događaju.

„Okupili smo se danas da podsetimo na njihov rad i hrabrost, na opasnost sa kojom se novinari suočavaju tokom izveštavanja, a naročito tokom sukoba. Želim da istaknem da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a da uključi porodice žrtava, da podignimo svest javnosti i institucija odgovornih za vladavinu prava. Okončavanje nekažnavanja takvih krivičnih dela zahteva efikasne i nepristrasne istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde“, poručio je Devenport.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.