Gofus: Niko ne sme da rizikuje još jedan konflikt u Evropi, napad na KFOR ne sme da se ponovi

Beograd i Priština da momentalno preduzmu korake ka deeskalaciji u skladu sa planom EU od tri tačke, poručio Tomas Gofus - pomoćnik generalnog sekretara NATO alijanse.
Image
Foto: KoSSev

U Prištini danas boravi pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Tomas Gofus.

On se nakon obilaska vojnika KFOR-a na severu, više održanih sastanaka uključujući odvojene susrete sa kosovskim premijerom i predsednicom, obratio medijima u Prištini.

Tokom konferencije, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, javlja KoSSev.

„Uprkos ponovljenim pozivima NATO-a i šire međunarodne zajednice Beogradu i Prištini, nismo videli napredak kada je u pitanju deeskalacija. Ovo ugrožava bezbednost i sigurnost svih zajednica na Kosovu i osoblja NATO-a“, kazao je Gofus.

Podsetio je na to da su pripadnici KFOR-a godinama unazad prisutni kako bi obezbedili sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu.

„Ovo su isti muškarci i žene koji su ovde 29. maja propatili u ničim isprovociranim i neprihvatljivim napadima. Ukupno 93 njih je ranjeno, neki ozbiljno“, naveo je visoki zvaničnik NATO-a.

Dodao je da je to “najviši broj povreda vojnika KFOR-a za jedan dan od 1999. godine”.

„Ovo je apsolutno neprihvatljivo i ne može da se desi ponovo. NATO je to jasno stavio do znanja i srpskim vlastima“, poručio je Gofus.

On tvdi da “vojnici KFOR-a obavljaju neverovatan posao” i dodaje da naročito posvećeno rade tokom aktuelne krize.

„To će nastaviti i dalje. Preduzimaće sve neophodne radnje da „nepristrasno primene sve korake, spremni da intervenišu ukoliko situacija to bude zahtevala“.

Kazao je da su neprihvatljivi “netačni scenariji” u vezi sa KFOR-om. Nije precizirao na šta konkretno misli.

Za Gofusa je krucijalno to da se “Kosovo i Srbija konstruktivno angažuju u dijalogu pod pokroviteljstvom EU”.

Pravovremena saradnja koja ima smisla je od ključne važnosti, kazao je Gofus i dodao da je to danas naglašavao tokom svojih sastanaka.

„Nažalost, videli smo pad u našoj političkoj koordinaciji i to u praksi. To se suprotstavlja evroatlantskim aspiracijama naroda Kosova“, istakao je.

Izrazio je nadu da će Priština svoje sporazume sa NATO savezom poštovati i primeniti.

„Od ogromne je važnosti da osiguramo da se jaka saradnja NATO i kosovskih institucija ne poremeti. Ovo je kritičan trenutak za bezbednost u Evropi. Rusija je dovela rat u Evropu nezakonitom invazijom na Ukrajinu. Narod Kosova i zapadnog Balkana zna dobro užasnu cenu ratova. Niko ne sme da rizikuje još jedan konflikt u Evropi, podrivajući mir i stabilnost do kojih se došlo kroz ogromno žrtvovanje“, rekao je Gofus.

On je na kraju svog obraćanja ponovio da KFOR nastavlja da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje u skladu sa svojim mandatom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.