Gogić: Priština demonstrira silu, napadnut je najranjiviji deo srpske zajednice

Činjenica da je Priština, ukidanjem dinara, prvo napala najranjiviji deo srpske zajednice i Gorance, pokazuje nameru da se srpski život nadalje ugrožava na Kosovu, smatra politikolog Ognjen Gogić.
Image
Foto: Alternativna

Od usvajanja odluke 1. februra, na severu Kosova ništa se nije promenilo u funkcionisanju i dinar se u gotovinskom plaćanju i dalje koristi kao platežno sredstvo, objašnjava on.

„Međutim, postoji tenzija i osećaj neizvesnosti, pa i panike kod ljudi šta bi moglo da se desi. Stvoren je utisak da bi kosovska policija svakog trena mogla da upadne“, rekao je politikolog koji se upravo vratio sa severa KiM.

U Severnoj Mitrovici je juče došlo do grupisanja kosovske policije i pojavile su se glasine da će upasti u prostorije Trepče, koja se nalazi u Zvečanu, objasnio je gostujući u programu TV N1.

„To se nije desilo, a uznemirenost je nastala jer su se južno od Ibra takvi uznemirujući događaji desili. Kada je saopšteno da ova odluka stupa na snagu, međunarodna zajednica, naročito diplomate na Kosovu su tražili da se primena odluke odloži, ali su posebno napomenuli da će odluka pogoditi najugroženiji deo srpskog stanovništva, one koji penzije primaju na ruke, tj. donosi im ih poštar. Desilo se upravo to. Čak je i američki ambasador u Prištini Hovenijer pozvao Kosovo da zaštiti stanovništvo, naročito one koji primaju novac na ruke, a onda je kosovska policija baš tu reagovala, uhapsivši radnike Pošte“, podsetio je on.

Na pitanje kako bi se u ovakvoj situaciji uopšte mogla formirati Zajednica srpskih opština, Gogić odgovara da bi ZSO formalno bila kosovska institucija, koja bi se formirala u skladu sa Ustavom Kosova.

„Te stvari nisu nespojive, ali problem je u tome što Priština preduzima jednostrane mere – zatvara organe Srbije, ali ne preduzima ništa da se Srbi vrate u institucije na severu Kosova, iako su izrazili volju za tim. Uz to, nacrt statuta ZSO je u fioci u Prištini“, naveo je.

„Napadnuti najranjiviji“

Izjave Svećlje kako će „jedina srpska institucija na Kosovu biti njena ambasada u Prištini“, kao i postupke kosovske policije, ocenjuje kao vrlo problematične.

„Oni su prvo krenuli da napadaju najugroženije zajednice, krenuli su od Gore gde je malobrojna populacija. U čitavom tom metohijskom delu ne postoje opštine sa srpskom većinom, Srbi i Goranci žive u enklavama, selima unutar većih albanskih opština i nemaju uglavnom predstavnike u tim opštinama. Institucionalno su najugroženiji. Zato nije slučajno što su te akcije krenule baš tu, gde će otpor biti najslabiji. One pokazuju nameru da se ugrožava i otežava srpski život na Kosovu, kad se kreće od njegovog najranjivijeg dela“, istakao je.

„Zahtev SB-u važan sam po sebi“

Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama uputila je juče zahtev za održavanje posebne sednice SBUN, u kome skreće pažnju na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohiji, koja je u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom SB UN (1999) 1244.

Da bi Savet bezbednosti neko pitanje razmatrao mora da se pređe neki prag, te ovakvu reakciju Srbije Gogić ne smatra zakasnelom.

„Da bi SB nešto razmatrao, mora da se radi o ugrožavanju mira i bezbednosti, ljudskih prava. Nizom jednostranih akcija Prištine prema Srbima na Kosovu mislim da su se sada stekli uslovi za održavanje sednice. SB mora da se izjasni, naročito jer je Kosovo i dalje teritorija pod protektoratom UN. Da li će do sednice doći, nisam siguran, ali zahtev je važan sam po sebi. To pismo vrlo argumentovano ukazuje šta se na Kosovu dešava, pa čak i ako se Kosovo ne stavi na dnevni red, neko će morati da odgovori na optužbe Srbije“, dodaje.

Zemlje Kvinte će, smatra, pokušati da otklone glavne razloge zbog kojih je Srbija zatražila sazivanje sednice.

Vučić je uručio pismo ambasadoru Kine koje je upućeno kineskom predsedniku a tiče se Kosova.

„To je diplomatska aktivnost koja daje rezultate. Mi smo imali seriju saopštenja iz EU i SAD gde se ponavljaju argumenti srpske strane, ali mislim da Srbija želi da uključi i istočni deo čovečanstva. Kina je stalna članica UN, a sigurno će pre Kina i Rusija biti zainteresovane za otvranje ovog pitanja, čime će se dodatni pritisak ostvariti na zapadni deo međunarodne zajednice“, zaključio je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.