Gračanica: „Jesen u Prizrenu 2023“ u sklopu obeležavanja dvadesetogodišnjice martovskog pogroma

Izložba slika sa likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2023" u okviru obeležavanja dvadesetogodišnjice martovskog pogroma biće otvorena sutra u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.
Image
Foto: Dom kulture "Gračanica"

Drugi u nizu događaja povodom dvadeset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji je izložba slika sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2023“ koja podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine.

Likovna kolonija se već devet godina  organizuje u Prizrenu, u manastiru Svetih Arhangela.

I ove godine su istaknuti slikari: Miljana Drašković, Nevena Kostić, Marija Stanojlović, Teodora Rakidžić, Ivan Galjak, Šandor Šlajf i Milan Đurić, ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim Arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Kosova i Metohije.

Izložba počinje u 19.00 časova.

Pokrovitelji kolonije i izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije,  Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Eparhija raško-prizrenska.

Podsetimo program „Pogrom – Nagrađeni zločin“, koji organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, koncipiran je kao svojevrsna nedelja sećanja na pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, otkrivanje spomen ploče žrtvama i svečanu akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju.

Sinoć je u okviru ovog programa održana tribina i izložba fotografija.

U nastavku pogledajte program i satnicu:

– 14.03. u 19:00 – Prikazivanje filma „Mrak“ reditelja Dušana Milića.

Radnja filma smeštena je u vreme martovskog Pogroma na Kosovu i Metohiji. U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

– 17.03. u 11:00 – Parastos u manastiru Gračanica, praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica.

– 17.03. u 11:30 – Otkrivanje spomenika ubijenima u pogromu.

Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića i biće postavljen u dvorištu Doma kulture Gračanica.

– 17.03. u 12:00 – Svečana akademija


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.