Gračanica: Književno veče sa Katarinom Pantović u sredu

Veče „Književni rituali sa Katarinom Pantović“ biće održano u Domu kulture Gračanica, u sredu 13. decembra, u 19.00 časova.
Image
Foto: Dom kulture Gračanica

„Promišljajući svoje mesto u svetu, pre svega preko emotivne (ne)ispunjenosti u partnerskom odnosu i porodičnom okruženju, subjekt njene poezije, kreće se u rasponu od melanholije do prkosa, do lekovitosti, razobličavajući problematiku samoostvarenja. Stvaralački čin pesničkog stvaranja, kao vrhovne sublimacije jeste odlika životne snage junakinje kojim se pobeđuju svi naši padovi. Jezik ima uporište u savremenom, govornom izrazu, ali ga nadilazi složenom, nenametljivom metaforikom koja spretno lirizuje sve trivijalnosti i pokazuje da prava poezija može biti podjednako prijemčiva i čitaocima koji traže jednostavniji izraz, kao i onim koji insistiraju na razgranatoj i dubokoj refleksivnosti. Lako se identifikujući sa lirskim subjektom, ova zbirka donosi dugotrajni, danas tako redak, čitalački užitak“, kaže o stvaralaštvu Katarine Pantović Petar Matović.

Katarina Pantović rođena je 1994. godine u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završila je na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je trenutno na doktorskim studijama.

Piše i objavljuje književnu kritiku, esejistiku, naučne radove i poeziju u periodici, naučnim zbornicima i na internet portalima. Objavila je pesničku zbirku Unutrašnje nevreme (Matica srpska, 2019, najuži izbor za „Brankovu nagradu“ i „Matićev šal“) i Ritual pred spavanje (Sumatra, 2022, najuži izbor za nagrade „Vasko Popa“ i „Branko Miljković“).

Za svoju poeziju, naučni rad i uspeh tokom studija dobila je brojna priznanja. Pesme su joj prevođene na nemački, francuski i slovenački jezik.

Članica je redakcije Trećeg Trga, kao i nekoliko žirija za književne nagrade.

Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.

Sa pesnikinjom će razgovarati Živojin Rakočević i Žarko Milenković.

Organizator događaja je Dom kulture Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.