Gračanica: „Opre Roma Kosovo“ poziva na protest zbog policijskog nasilja

PIK potvrdio da je primio pritužbu
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

Iz pokreta „Opre Roma Kosovo“ uputili su poziv građanima da im se pridruže na protestu u utorak, 29. avgusta ispred policijske stanice u Gračanici, zbog, kako tvrde, prebijanja pripadnika romske zajednice od strane službenika policije.

Poziv su uputili preko Fejsbuka.

„Prošle subote, jedan Rom iz Gračanice, Burhan, je bio priveden od strane policajaca u Gračanici. Burhan je ušao zdrav, a izašao sa ozbiljnim telesnim povredama. Nakon pregleda kod doktora, utvrđeno je da Burhan ima ozbiljne telesne povrede”, navode iz „Opre Roma Kosovo“.

Iako je, kako se dodaje, Burhan prijavio ovaj incident Policijskom inspektoratu Kosova (PIK), čekaju da se pravda ostvari.

Prema pisanju Kohe, PIK je potvrdio da je primio pritužbu u kojoj se tvrdi da je 18. avgusta u policijskoj stanici u Gračanici četiri, pet policajaca brutalno pretuklo građanina romske pripadnosti.
Kako je saopštio PIK, slučaj je u fazi preliminarne istrage.
„PIK potvrđuje da je primio pritužbu predmetnog građanina i ista je u fazi predistražnog postupka. Ostale radnje biće preduzete u zavisnosti od nalaza istrage i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima PIK-a“, navodi se u odgovoru PIK-a za Kohu.

„Ako postoje zakoni, onda je dužnost policije da ih nauče i poštuju, a ne da se nasilno iživljavaju nad Romima”, ističu iz „Opre Roma Kosovo“ i dodaju:

„Ono što se dogodilo Burhanu danas, može se dogoditi vašoj deci sutra“.

Kažu da se ne obraćaju samo Romima, već svim stanovnicima Kosova.

„Zato ćemo se okupiti sledećeg utorka, mirno protestovati ispred policijske stanice u Gračanici. Tražićemo odgovornost za policijske službenike koji su prekršili zakon i nasilno postupali, da sud odredi njihovu kaznu. Ovo je naš poziv svima vama. Pridružite nam se kako bismo pokazali da nismo sami”, zaključuju.

Protest je zakazan za 11.00 sati.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.