Hadžiju: Novi nacrt ZSO ne nudi nikakvu autonomiju opštinama sa srpskom većinom

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je danas da nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koji je predstavila međunarodna zajednica, „ne nudi nikakvu autonomiju“ ...
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je danas da nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koji je predstavila međunarodna zajednica, „ne nudi nikakvu autonomiju“ opštinama sa srpskom većinom i da se neće dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašćenja.

Ona je, posle sednice Vlade Kosova, na konferenciji za novinare rekla da je „Kosovo država“ i da, kako je istakla, “ neće dozvoliti da imaju drugu državu unutar nje“.

„Nema autonomije, neće biti autonomije u Republici Kosovo. Kosovo je nezavisna država i mi nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima da imamo drugu državu unutar naše države”, rekla je Hadžiju.

Kazala je da je premijer Kosova Aljbin Kurti, „u opštim naznakama“ rukovodstvu Samoopredeljenja i poslaničkom klubu ove stranke u kosovskom parlamentu objasnio sadržaj nacrta Statuta ZSO.

Dodala je da, kada bi zavisilo od Kurtija, javnost „već juče“ bila informisana i nacrtu statuta ZSO.

„Kurti je ozbiljan partner koji se odnosi prema zahtevima posrednika sa poštovanjem i uvažavanjem… On je bio maksimalno transparentan u vezi sa nacrtom statuta, i u Skupštini Kosova, jer znate da postoji zahtev da se nacrt ne objavljuje“, rekla je Hadžiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.