Hasani: Kurtijevi uslovi u dijalogu služe samo za unutrašnju političku upotrebu

Profesor prava i međunarodnih odnosa Enver Hasani rekao je da su tri uslova, koje je Aljbin Kurti izneo na sastanku sa predstavnicima EU, fiktivna i da postoje samo za unutrašnju političku potrebu.
Image
Foto: BIRN

Bivši predsednik Ustavnog suda je, u intervjuu za KosovaPres, izjavio da Briselski Osnovni sporazum (o putu normalizacije odnosa)i aneks iz Ohrida donose nove nepovoljne obaveze za Kosovo, jer se stvara autonomija za Srbe na severu, kao i eksteritorijalnost za Srpsku pravoslavnu ckrvu na Kosovu.

Dodao je da potpisivanje sporazuma ne znači ništa u stavovima međunarodnih predstavnika, koji su jasno kazali da je to sada „međunarodna obaveza Kosova i Srbije“.

On je istakao da čak ni pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić upućeno EU ne utvrđuje zakonitost i obaveze za sprovođenje sporazuma.

Nemogućim smatra i zahtev za izručenje Prištini „odgovornog za napad u Banjskoj, Milan Radoičića“ i kritikuje  Kurtija da je Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom isključio de-jure i de fakto priznavanje Kosova, kao i da je pristao da uđe u proces dijaloga, koji se možda nikada neće završiti.

On je ocenio da nacrt statuta EU za Asocijaciju opština sa srpskom većinom stvara autonomiju za sever.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.