Hiljade tužbi protiv kosovske vlade zbog nesprovođenja prava na duplu penziju

Poslednjih meseci podneto je na hiljade tužbi protiv Kosova zbog nesprovođenja prava na duplu penziju, saopštili su danas zvaničnici pravosuđa, piše Koha.
Image
Foto: Shutterstock

Brojke su objavljene tokom okruglog stola na temu „(Ne)ostvarivanje prava penzionera u praksi i opterećivanje sudstva predmetima“, koji je u petak organizovao Kosovski institut za pravosuđe.

Izvršni direktor Instituta Ehat Miftaraj saopštio je da je Centar za besplatnu pravnu pomoć Instituta za pravosuđe podneo preko 600 tužbi zbog nesprovođenja dvostrukog penzionisanja.

Predsednik Sudskog saveta Kosova Albert Zogaj izrazio je zabrinutost zbog utrostručenih predmeta u pravosudnom sistemu zbog neprimenjivanja zakona na pravičan način.

Sudija Redžep Gaši iz Suda u Prištini rekao je da je tokom perioda mart-maj stiglo oko 1.200 tužbi u vezi sa penzijama koje opterećuju sud.

„Građani preko Agencije za besplatnu pravnu pomoć preko Kosovskog instituta za pravosuđe i drugih instanci podnose tužbe u izuzetno velikom broju. Iz sudskog registra Upravnog odeljenja dobio sam statistiku za mesece mart-maj ove godine koja je pokazala da je samo za slučajeve ove prirode koji se odnose na penzije stiglo negde približno 1200 tužbi. Obzirom na to da sud ima samo sedam sudija, to predstavlja opterećenje za sud“, rekao je on.

Zamenica direktora Agencije za besplatnu pravnu pomoć Fljutura Berbati-Zena istakla je da su zahtevi građana za duple penzije udvostručeni, izrazivši zabrinutost zbog njihovog povećanja.

Što se tiče 2024. godine, Berbati-Zena je rekla da je samo u prvih pet meseci ove godine u Agenciji za besplatnu pravnu pomoć procesuirano 2.775 tužbi protiv Odeljenja za administrativne poslove Osnovnog suda u Prištini, 23. pritužbe i četiri zahteva u odeljenju za penzije u Ministarstvu finansija.

Narodni advokat Naim Ćeljaj kritikovao je postupke državnih organa zbog nepoštovanja prava građana u ovoj stvari.

„To je veoma uznemirujuće i ozbiljno pitanje, koje nesumnjivo predstavlja značajnu brigu Ombudsmana kada se bavi postupanjem organa javne vlasti prema građanima“, rekao je on.

Panel je zaključio rad, sa zaključkom da Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo finansija, rada i transfera treba da pravilno sprovode zakon u odnosu na penzionere Kosova, koji su i korisnici penzija prema drugim posebnim zakonima.

IKD je saopštio da su predstavnici Vlade bili pozvani, ali da se nisu odazvali pozivu da učestvuju na okruglom stolu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.