Hodža: Situacija na severu Kosova i dalje napeta, policajci profesionalno obavljaju svoje dužnosti

Situacija na severu je napeta. Tamošnji policajci obavljaju svoje dužnosti profesionalno kako bi se svi građani osećali bezbedno, kazao je generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža.
Image
Foto: YouTube/RTK/video crop

„Situacija na severu Kosova se razlikuje od one u ostatku zemlje zbog kriminalnih grupa koje tamo deluju već duže vreme. Međutim, zahvaljujući našim policajcima dobili smo bitku koju smo dugo vodili. Sada garantujemo bezbednost građanima i imamo veće prisustvo naših policajaca na granici sa Srbijom“, rekao je Hodža za RTK.

Stanovništvo na severu je u međuvremenu, prema njegovim rečima, počelo blisko da sarađuje sa Kosovskom policijom.

Hodža je naveo da su pripadnici Kosovske policije 26. maja “poštujući zakon sproveli naredbu Ministarstva administracije lokalne samouprave i pomogli novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske prostorije na severu”.

„Uloge i dužnosti Kosovske policije i KFOR-a su različite. Kosovska policija je uspela na profesionalan način da pomeri grupe ljudi sa ulaza u opštinske objekte. Tada je bez povreda pripadnika Kosovske policije i građana taj zadatak završen“, objasnio je.

Generalni direktor Kosovske policije govorio je o sukobu demonstranata i vojnika KFOR-a, koji se dogodio 29. maja u Zvečanu.

„Tada su kriminalne grupe bile spremne da napadnu Kosovsku policiju. KFOR je preuzeo na sebe zadatak da obezbedi opštinski objekat u Zvečanu, a zatim je došlo do sukoba. Iako se dugo pregovaralo sa ljudima koji su predvodili ljude tamo, nažalost nije se došlo do rešenja, pa je KFOR morao da formira kordon ispred opštinske zgrade, a onda je počelo bacanje Molotovljevih koktela, bombi i šok-bombi“, kazao je Hodža.

On je istakao to Kosovska policija tada sarađivala sa KFOR-om i da ta međunarodna misija delovala na terenu na osnovu svog mandata.

„KFOR je želeo da spreči sukob policije i nasilnih demonstranata tog dana. Odluka komande KFOR-a bila je da oni budu između policije i demonstranata“, kazao je Hodža.

Hodža je naglasio da “ne postoji mogućnost da se političari mešaju u policijska imenovanja i sistem”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.