Hodžić: Svi imamo odgovornost da zaustavimo i sprečimo nasilje

Poručila direktorka za pružanje socijalne zaštite u zajednici
Image

Direktorka za pružanje socijalne zaštite u zajednici, Adrijana Hodžić, izjavila je da nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja ozbiljan problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posledicama za pojedinca, porodicu i društvo u celini.

Životi žena žrtava svih oblika rodno zasnovanog nasilja ne smeju biti i ostati samo statistički podatak, poručuje Adrijana Hodžić.

„I ovoga puta apelujemo da sistemski pristup problemu zaštite i podrške žrtava nasilja podrazumeva da sve institucije reaguju pravovremeno i u međusobnoj koordinaciji. Na prvom mestu, važno je sprečiti da se nasilje posmatra kao problem za koji su isključivo odgovorne žrtve. Dakle, nadležni organi treba da veruju u iskaz žrtve i ne osuđuju je zbog nasilja koje je preživela“, istakla je Hodžićeva.

Dodala je da svi imamo odgovornost da zaustavimo i sprečimo nasilje, jer otpor nasilju ne može da bude sveden na pojedinačan napor, već je plod kolektivnog nastojanja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra. Ovaj dan ujedno predstavlja i početak globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

„Zato se na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma, šalje zajednička poruka da se nasilje nad ženama i nasilje u porodici ne može i ne sme tolerisati. Snažno podržavamo sve aktivnosti organizovane od strane svih organizatora koje imaju za cilj borbu protiv svake vrste kršenja ljudskih prava, svake vrste nasilja i diskriminacije“, zaključila je Hodžićeva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.