„Humetnost” u znaku balerina iz Gračanice

Namera mladog tima Srpskog centra u Beču jeste da podigne svest javnosti o izazovima sa kojima se deca sa KiM suočavaju i da okupi ljude dobre volje kako bi im udruženim snagama pružili pomoć.
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

„Humetnost” naziv je humanitarne manifestacije koju Srpski centar u Beču već treću godinu zaredom organizuje povodom prikupljanja sredstava za pomoć deci sa Kosova i Metohije, a koja će sutra biti održana u svečanoj sali bečkih Narodnih visokih škola. Prihod od prikupljenih sredstava ovoga puta namenili su polaznicama baletske škole iz Gračanice. Članovi Srpskog centra ujedno će deo prikupljenih sredstava uručiti i sedmočlanoj porodici Miletić iz kosovskog sela Lešak.

„Posle Svetosavskog bala, koji je imao izuzetan odjek, uveliko smo uplovili u humanitarne vode. Projekat ‘Humetnost’ okuplja većinom umetnike što žive i rade u Austriji i šire kako bi svojim angažmanom pomogli onima koji imaju materijalne poteškoće. Ovoga puta učešće su potvrdili KUD ‘Branko Radičević’, SPKD ‘Prosvjeta’, KUD ‘Mladost’ iz Leobersdorfa, Srpski akademski ansambl, kao i niz naših vokalnih i instrumentalnih solista koji žive i rade u Austriji“, kaže za Politiku Nikola Osmokrović, zadužen sa kulturne programe Srpskog centra i dodaje:

„Prikupljena sredstva ovoga puta usmerena su za balerine iz Gračanice koje će ovog vikenda biti naše gošće u Beču. Ujedno će izvesti svoj koncert u saradnji sa Domom kulture u Gračanici sa kojim negujemo višegodišnju saradnju. Organizovali smo za naše mlade umetnice i brojne aktivnosti, razgledanje brojnih kulturnih i turističkih znamenitosti Beča, sa željom da osete šta sve pruža jedna od najlepših evropskih prestonica, u odnosu na prostor gde one žive“.

Balerine iz Gračanice će posetiti multimedijalnu izložbu „Mitos Mocart”, Tehnički muzej, Bečku operu i proći će turu „Koracima srpskih velikana” kojom će biti obuhvaćena mesta bitna za tragove srpske istorije i kulture u Beču, dodaje Osmokrović.

„Manifestacija ‘Humetnost 2024’ samo je deo projekta ‘Za dečju radost’ koji je fokusiran na pružanje podrške, pomoći i širenja osmeha na licima dece kojima je to najpotrebnije. Namera mladog tima Srpskog centra jeste da ovim programom podigne svest javnosti o izazovima sa kojima se deca sa Kosova i Metohije suočavaju i da okupe ljude dobre volje kako bi im udruženim snagama pružili pomoć“, kaže Osmokrović.

Pored Srpskog centra, mnoge druge organizacije, kao što su SPKD „Prosvjeta”, „A: Kultura” i kulturno-umetnička društva su se ujedinili kako bi zajedno pokazali da smo, kako ističu, tu jedni za druge.

Već u utorak, 9. aprila, kako kaže sagovornik Politike, u bečkom Akcent teatru gostuje predstava „Bilo jednom na Brijunima” autora i reditelja Kokana Mladenovića sa glumačkim kvartetom koji čine Milan Marić (tumači Ričarda Bartona), Branislav Trifunović (u ulozi Josipa Broza Tita),Tihana Lazović (igra Elizabetu Tejlor) i Sanja Marković (u ulozi Jovanke Broz).

„Karte za predstavu su već rasprodate, što je dobar pokazatelj da naši mladi ljudi koji žive u Beču vole da isprate rad beogradskih umetnika. Beč pruža lepe uslove za ljude koji žele da uče i stvaraju, ali je neophodno da imaju vezu sa maticom, zato i volimo da se čuje srpski jezik u pozorištu što je najbolji stimulans da se ne udaljavamo od svojim korena“, priča Nikola Osmokrović, inače građevinski inženjer rođen u Prištini koji je fakultetsku diplomu stekao u Beogradu, a desetak godina živi i radi u Beču.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.