„Ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali ne može biti sprovedena“

Suočavamo sa bezbednosnim pretnjama koje dolaze iz inostranstva, a posebno iz Srbije - rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti tokom jednog od panela Pariskog mirovnog foruma.
Image
Foto: youtube.com/ParisPeaceForum

Kosovski premijer smatra da ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali ne postoji mogućnost da bude sprovedena, javlja Koha.

„Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog saveza i Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvao. Projekat razmene teritorija je propao, ali ta ideja nije mrtva i to shvatim kada slušam govore predsednika Srbije ili tokom sastanka u Briselu. Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmeni teritorija teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti, niti žele da učestvuju u postizanju rešenja koje bi bilo demokratsko. Što pre normalizujemo odnose uz obostrano priznanje, biće bolje za sve“, naveo je Kurti.

Priča o razmeni teritorija, prema Kurtijevim rečima, nastala je u vreme dok je kosovski predsednik bio Hašim Tači.

„To je viđeno kao brzo rešenje autoritarnih lidera – Tačija i Vučića, koji državnu teritoriju vide kao privatno vlasništvo.“

Kosovski premijer je naglasio da “nijedna država na zapadnom Balkanu neće biti zaštićena od Srbije dok ne uđe u Evropsku uniju”.

„Oni žele da vide podelu Kosova, teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. Svedoci smo napora Srbije da dođe do destabilizacije u Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. O tome treba da vode računa i u Briselu“, rekao je Kurti.

Izneo je tvrdnje da “Rusija ulaže napore da se destabilizuje Balkan, jer želi da se skrene pažnja sa rata koji je pre dve godine započela u Ukrajini”.

Kada je reč o oružanom sukobu koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj, Kurti je podvukao da je to “trebao da bude izgovor za ulazak Vojske Srbije na Kosovo”.

„Pre nepuna dva meseca imali smo napad terorističke i paravojne formacije iz Srbije na severu naše zemlje. Ubili su kosovskog policajca i hteli da izazovu nasilje velikih razmera. Na slobodi su pripadnici te grupe, kao i njihov vođa Milan Radoičić koji je preuzeo odgovornost za napad. On je priveden i pušten na slobodu već posle nekoliko sati“, kazao je on.

Kurti je dodao da “Kosovo ima samo jedan cilj – ulazak u Evropsku uniju i NATO”.

„Radi bezbednosti naše zemlje moramo da se pozabaviti grupama koje poput Vagnera žele da izazovu destabilizaciju“, dodao je on.

Tokom panela na Pariskom mirovnom forumu, Kurti se dotakao i potencijalnih vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova.

„Da bi gradonačelnici na severu imali legitimitet – potrebni su novi izbori i svestan sam toga. Vlada Kosova ima rešenje za taj problem, a to je potpisivanje peticije od strane 20% birača u tim opštinama za smenu gradonačelnika. Ja sam tu da pomognem ukoliko je potrebno“, rekao je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.