Iliji Draškoviću u Kosovu Polju uzurpirani plac i njiva, jedan od uzurpatora mu pretio smrću

Na uzurpiranom placu od 7,5 ari u vlasništvu Ilije Draškovića, raseljenog lica iz Kosova Polja, napravljeni su auto perionica i parking.
Image
Foto: Kim

Kada je Ilija u februaru pokušao da obiđe svoj plac, uzurpator Albanac N. R. mu je uputio pretnje smrću. Iz Policijske stanice u Kosovu Polju su potvrdili da je slučaj prijavljen. Pred kosovskim sudovima trenutno se vode dva postupka: jedan zbog pretnji, a drugi zbog uzurpacije imovine.

Porodica Drašković živela je sve do 2000. godine u ulici Braće Krainović u Kosovu Polju, u blizini nekadašnje OŠ “Vuk Karadžić”. Kako tvdi Ilija, oni su tada bili primorani da napuste svoj dom jer im je kuća zapaljena i srušena do temelja.

“Nalazimo se na mom placu, čovek je nezakonito sagradio auto perionicu. Pre auto perionice ovde je bila kuća koja je do temelja srušena 2000. godine. U toj kući smo živeli moj pokojni otac, majka, sestra i ja. Mi smo tu živeli do 2000. godine. Nakon 2000. godine uz pretnje i paljenje morali smo da napustimo Kosovo Polje i da se preselimo u Pančevo”, priča Ilija za Radio Kim ispred svog placa u Kosovu Polju.

Nakon smrti oca Dragana i rešavanja ostavinskog postupka, Ilija saznaje da je njegov plac u Kosovu Polju uzurpiran i da je tu napravljena perionica automobila. Osim saznanja o uzurpaciji, Ilija saznaje i da je uzurpator napravio lažni kupoprodajni ugovor koji su, kako ističe, navodno potpisali njegov pokojni otac, stric i tetka. Po tom ugovoru, plac je prodat još 1999. godine. Međutim, Ilija saznaje i to da je kupoprodajni ugovor napravljen 2011. godine.

“On je 2011. godine falsifikovao neki ugovor, napravio je lažni ugovor gde piše kako smo mu mi, navodno, prodali. Mi smo to proverili u svim sudovima u Srbiji i na Kosovu, nema nikakvog dokumenta sa kim je moj pokojni otac napravio taj ugovor. Ugovor je lažan, nema nikakvog pečata, tako da mi taj spor dobijamo”.

Sudski postupak se već vodi pred kosovskim sudovima. Trenutno se nalazi u Apelacionom sudu, potvrdio je za Radio Kim advokat Ilije Draškovića, Škeljzen Skopljani. Međutim, zbog samog procesa, Skopljani nije želeo da daje više informacija.

“Sudija nam je rekao, a i ja se nadam se da će pravda biti na našoj strani. Verujem u kosovski pravosudni sistem i nadam se da će pravda biti na našoj strani”, ponavlja Ilija.

Pretnje smrću

On je krajem februara obišao svoj plac u Kosovu Polju. Kaže da je tada oteran sa svoje imovine i da je potom usledio telefonski poziv i pretnja smrću.

“Kada sam pre par meseci došao da vidim svoj plac i da vidim šta se tu dešava, bukvalno su me oterali sa tog placa i onda su me nakon toga zvali i onda sam dobio strašne pretnje. Pretio mi je N. R., tako se predstavio. Rekao mi je nikad više neće da me vidi tu na tom placu, zaklaće me, zaklaće mi majku, to su bile užasne pretnje. Ja sam pretrpeo strah i onda sam odmah otišao u Kosovsku policiju da podnesem prijavu”.

U Policijskoj stanici u Kosovu Polju su za Radio Kim potvrdili da je slučaj pretnji prijavljen 29. februara, da je istraga sprovedena i da je slučaj predat Tužilaštvu.

“Što se tiče pretnje, javni tužilac je pokrenuo krivični postupak prema N. R. Mi smo imali prvo ročište i on  je na tom suđenju rekao kako sam ja prevarant, hohštapler, sve najgore o meni”.

Uzurpirana i njiva

Osim placa na kojoj je nekada bila porodična kuća, Draškovićima je 2008. godine uzurpirana i parcela od 1,4 hektara u blizini groblja u Kosovu Polju. I u ovom slučaju je napravljen lažni ugovor o Ilijinoj imovini.

Naime, izvesni Mitar Drašković potpisao je ugovor sa albanskom porodicom Kotlovci o korišćenju njegove njive. Ilija tvrdi da u familiji nikada nisu imali nikoga sa imenom Mitar i da takav čovek uopšte ne postoji.

Pravdu zbog otete parcele od 1,4 hektara Ilija je potražio pred Osnovnim sudom u Prištini, odeljenje u Gračanici. Iako je slučaj registrovan još 2009. godine, Ilija je pokrenuo novu tužbu 2021. godine.

Česti slučajevi uzurpacije imovine na Kosovu

Slučajevi uzurpacije imovine na Kosovu su česti. Na to godinama unazad ukazuju predstavnici Institucije Ombudsman, Agnecije za verifikaciju imovine, ali i građani i mediji. Najviše je slučajeva uzurpirane zemlje, ali i kuća i stanova.

Najnoviji primeri uzurpacije dogodili su se u opštinama Leposavić i Zubin Potok, gde je tokom 2022. godine za potrebe izgradnje policijskih baza uzurpirano više od 90 hektara zemlje srpskim domaćinima. Kosovska vlada je to proglasila za javno dobro a potom je krenuo proces eksproprijacije. Ovakav potez kosovske vlade naišao je na brojne osude od strane međunarodne zajednice.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.