Iz centralne Srbije na Kosovo tokom juna i jula uvežena roba vredna 20 miliona evra

Tokom juna i jula ove godine iz centralne Srbije na Kosovo uvežena je roba vredna oko 20 miliona evra, što je više od 50 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine.
Image
Foto: AdobeStock/transportenvironment.org

Iz Carine Kosova je saopšteno da se trenutno iz centralne Srbije uvoze jedino sirovine koji su potrebne za proizvodnju u industriji.

Srpski proizvodi su donedavno bili u velikom broju dostupni potrošačima na Kosovu.

Prištinska vlada je zabranila uvoz proizvoda iz centralne Srbije, pa je srpska roba koje trenutno ima u prodavnicama uvežena pre 15. juna.

U Privrednoj komori Kosova (PKS) kazali su da su preduzeća zamenila većinu robe iz centralne Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

Nekoliko stranih kompanija koje su proizvodile robu u centralnoj Srbiji, preorijentisalo je poslovanje na fabrike koje imaju u regionu, rekao je predsednik PKS Ljuljzim Rafuna.

Količinski se najviše robe trenutno uvozi iz Severne Makedonije, jer je ta zemlja blizu pa transport ne utiče negativno na cenu proizvoda, naveo je Rafuna.

„Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su uvezeni iz druge zemlje“, kazao je Rafuna.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.