Izložba crteža i kolaža „Zapisi: Novi momenti“ u sredu u „Akvarijusu“

Izložba crteža i kolaža „Zapisi: Novi momenti“ likovnog umetnika iz Severne Makedonije Stefana Mladenovskog biće otvorena u sredu, 10. aprila, u PKC „Akvarijus“.
Image
Foto: Sloboden pečat

Stefan Mladenovski rođen je 1996. godine u Krivoj Palanci, u Severnoj Makedoniji. Osnovne studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju, na odseku grafika sa restauracijom i konzervacijom, u klasi profesora mr Zorana Jakimovskog. Na istom fakultetu završio je i master studije pod mentorstvom profesora Mirka Vujisića. Član je Društva likovnih umetnika Makedonije (DLUM). Svoje radove izlagao je na preko 30 izložbi širom Severne Makedonije, kao i u Srbiji, Bugarskoj i Poljskoj.

 „Slike Stefana Mladenovskog su sinteza svih likovnih tehnika i disciplina. To je velika riznica likovnog pisanja, biblioteka u kojoj je pohranjena raznovrsnost likovne umetnosti. Ali ipak, ti detalji su raspoređeni u savršenom redu i celini. Samo prividan odraz haosa i nemira u detaljima stvara impulsivan utisak. U ovoj slikarskoj umetnosti vlada savršena harmonija. Kao tajanstvena kaligrafija, upravo odmotana sa svitka nekog dalekog mistika. Za dešifrovanje kaligrafije Stefana Mladenovskog potrebno je mnogo pažnje i radoznalosti. Fragmenti u ovim delima su slike za sebe, delovi koji mogu slobodno da funkcionišu bez okvira u kojima se odvija drama kompozicije. Ovde se krije neka mala, ali lična beskonačnost. Tragovi koji vode do autorove lične priče. Ta priča je ispričana bez naracije i patetike. Više kao simbolistička poezija“, stoji u prikazu izložbe likovnog umetnika Nikole Pijanmanova.

Tokom boravka na Kosovu Stefan Mladenovski stvoriće novo umetničko delo inspirisano boravkom u Mitrovici, koje će biti prezentovano na završnoj multimedijalnoj izložbi Mitrovičke umetničke rezidencije krajem maja 2024. godine, koju podržava UNMIK.

Izložba počinje u 20.30 časova, a ulaz je slobodan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.