Izložba fotografija u Prizrenu, promocija knjige u Gračanici

Izložba o Prizrenu autora Marka Markovića, biće otvorena u subotu, 27. aprila, u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, a predstavljanje knjige biće održano 30. aprila u Domu kulture „Gračanica“.
Image
Foto: Dom kulture "Gračanica"

Razglednice i fotografije izložbe „Prizren 1878–1941. godine“ samo su segment bogatog ilustrovanog materijala iz kolekcije fotografija i razglednica koje su objavljene u fotomonografiji „Gradovi Kosova i Metohije1878–1941“ priređivača Marka Markovića. Na otvaranju izložbe govoriće dr Aleksandra Novakov, naučni saradnik Matice Srpske, dr Sonja Jerković arhivski saradnik i Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije.

Izložba će biti otvorena u 11.00 časova.

Predstavljanje fotomonografije (knjige) biće održano u Domu kulture „Gračanica“ u utorak 30. aprila. Na promociji će govoriti prof.dr Miloš Ković i autor.

Profesor Ković ističe da su ove fotografije i razglednice čuvari tragova Srba u ovim gradovima: „Njihovi tragovi su izbrisani. Njihove kuće i građevine srušene su ili izmenjene do neprepoznatljivosti. Ulice u kojima su živeli preimenovane su. Uništeni su čak i grobovi u kojima počivaju. Zato fotografije koje su sada pred nama nisu samo svedoci epohe nego su ključna pomoć u otimanju celog jednog sveta od smišljenog zatiranja i zaborava.“

Akademik Slavenko Terzić u predgovoru smatra da je čitalac prelistavajući stranice ove knjige „u prilici da vidi lepa stara zdanja u duhu arhitekture s početka prošloga veka, mahom srušena u drugoj polovini toga veka, u vremenu u kome su njegovi vodeći ljudi verovali da se u svemu treba graditi novi svet i da je progres veći u koliko se radikalnije raskida sa prošlošću.“

 „Gradovi nisu oduzeti Srbima samo kao demografske, geografske, političke i arhitektonske kategorije, oduzet im je grad kao duhovni i civilizacijski okvir kulturnog stvaralaštva“, naglašava autor Marko Marković.

Promocija počinje u 20.00 časova.

Organizatori su Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“, Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela i Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz podršku Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.