Izložba novih članova ULUKiM otvorena u Gradskom muzeju

Izložba novih članova Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) otvorena je u Gradskom muzeju, u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Kontakt Plus

Dvanaest novih članova ULUKiM predstavilo je sinoć ljubiteljima umetnosti svoju maštovitost i svoj umetnički izraz u različitim likovnim tehnikama.

Kustos muzeja, Filip Karamarković, istakao je da ULUKiM predstavlja jedan od preostalih “hramova kreativnosti” i odraz je kulturnog i umetničkog identiteta s ovih prostora.

Naglasio je da iako je umetnička scena na ovom terenu “dosta skučena”, 12 novih članova Udruženja je “svojim umetničkim izrazom i delima na platnu, papiru, metalu, mermeru i keramici, obeležilo ovogodišnje stvaralaštvo Kosova i Metohije”.

“Iako je likovna scena kosovsko-metohijskih umetnika umanjena, u odnosu na ranija vremena, ona zrači i jače i izrazitije nego ranije. Gradski muzej Kosovske Mitrovice kao krovna institucija izučavanja zaštite i promocije nasleđa, kulture i umetnosti, uviđa i raduje se ovom zraku stvaralaštva koje treba svim srcem ohrabriti i promovisati, u nadi da će se umetnost, predstavljena ovde i pred vama, daleko videti i ceniti”, izjavio je Karamarković.

Dobrodošlicu je poželeo Milici Miletić, Ivanu Galjku, Jeleni Milićević, Violeti Đurković, Slobodanu Rakiću, Seadu Zejnelagiću, Juluji Dubovac, Stefani Živković, Daliboru Milojkoviću, Sanji Đorđević, Robertu Dimitrijeviću i Tamari Mićović.

Vesna Sekulić, predsednica ULUKIM-a, izrazila je zadovoljstvo što je Udruženje ojačano novim članovima koji će sigurno doprineti njegovom boljem radu.

Jedan od novoprimljenih članova, Slobodan Boba Rakić, istakao je da je za njega velika čast što predstavlja deo ULUKIM-a i da se nada da će i on dati svoj doprinos kako bi ljudi počeli da razmišljaju o lepim stvarima i o umetnosti.

“U kontaminiranom društvu, mi smo baš izabrani i primljeni u Društvo, da menjamo svet, da ljudima pokažemo lepšu stranu života na Kosovu i Metohiji. U poslednje vreme mogu da kažem da sam primetio da ovakvih događaja ima sve više, što me raduje jer, na taj način, svetu pokazujemo da, pored svih problema koje imamo, znamo da negujemo umetnost”, naveo je Rakić.

O svojoj umetnosti govori kao o asocijativnoj.

“To je umetnost koja u čoveku budi razmišljanje, ono najdublje u nama. Slike izražavaju moje razmišljanje, moje stavove, moj život na Kosovu i Metohiji, a društvo i porodica su moji najveći pokretači”, dodaje Rakić.  

Stefana Živković, po struci master vajar, skulpturom se bavi duži niz godina. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Na izložbi je prezentovala svoja dva rada koja su u vezi sa simbolima svetskih religija koji nose poruke zaštite i formiranja unutrašnjeg štita protiv spoljašnjih sila i verovanja što je, kako tvrdi, na Balkanu veoma zanimljiva tematika.

Dodaje da je inspiriše kulturno nasleđe, a svoja umetnička dela stvara kombinovanjem prirodnih i veštačkih materijala.

“Na jednom radu sam kombinovala mermer i vunu, na drugom mermer i poliakril. Trudim se da nadovežem jednu formu na drugu i gradim strukturalne kompozicije koje su malo neobične ali, nadam se, prihvatljive publici”, izjavila je Živković.

Kako je navela prijem u Udruženje joj mnogo znači, pošto već dugi niz godina živi u Kosovskoj Mitrovici.

“Ovo je divna prilika da se predstavim lokalnoj publici i da napravim neki zaokret u svom stvaralačkom radu od perioda školovanja do sada. Prijem u članstvo je velika čast za mene kao umetnika i veoma je bitno biti u nekoj skupini jer, kada smo zajedno, mnogo smo jači i mnogo lakše možemo da realizujemo svoje ideje”, zaključila je Živković.

Ovo je drugi put da se ovakva izložba organizuje u Gradskom muzeju, a zainteresovani posetioci radove će moći da pogledaju do 15. marta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.