Kancelarija za KiM: Pomeranje spomenika u Prištini jeste pokušaj zatiranja tragova srpskog postojanja

Povodom pomeranja spomenika na groblju u Prištini, posvećenog srpskim vojnicima nastradalim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, oglasili su se iz Kancelarije za KiM.
Image
Foto: RTS

U Kancelariji tvrde da se radi o “pokušaju brutalnog prekrajanja istorije i zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji”.

Naveli su i da su “o ovom anticivilizacijskom činu” obavestili OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na Kosovu, zahtevajući od njih “konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta”.

„U saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom iskoristićemo sve pravne mehanizme da se ploča vrati na svoje mesto. Na tome radimo još od prvog dana, kada se ovaj vandalski čin dogodio“, naglasili su u Kancelariji za KiM.

Istakli su da ih zabrinjava to da što je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta “došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji”.

„To otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa.“

Podvukli su da je “nakon preoravanja starog groblja u Kosovskoj Mitrovici, rušenja srpskih grobova i spomen-obeležja jasno da Prištini smetaju kako živi, tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima”.

ČITAJTE I OVO:

Priština: Izmešten spomenik posvećen srpskim borcima stradalim u Velikom ratu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.