Kako finansijski izdržati do kraja januara

Januar, mesec novih početaka, praznične euforije, porodične idile i bogate trpeze mnogi nazivaju i najdužim mesecom u godini. Uglavnom je razlog za to prekomerna potrošnja uoči Nove godine.
Image
Foto: Kim radio

Dan posle najradosnijeg hrišćanskog praznika u Gračanici ulice gotovo puste. Neradni dan stanovnici koriste za odmor i posete.

Neke od anketiranih građana TV RTK2 pitala je kako posle novogodišnjih i božićnih troškova finansijski izdržati do kraja januara. U žurbi su poručili da je dobra organizacija ključ uspeha.

“Mora da se organizuje čovek, dug je januar. Zavisi i od primanja, neko ima veće plate, neko manje, ja sam penzioner. Bilo je troškova, ali do kraja meseca to što ima, mora da se rasporedi”, rekao je Časlav Trifić.

“Mi smo se na vreme organizovali, ostavili smo budžet za posle praznika. Jeste najduži mesec, nama slava, Božić, ostali praznici, sve u januaru, ali bitna je organizacija”, kaže Marija.

Na pijaci u Prištini nešto življi prizor, ali bez uobičajenih gužvi. Na pitanje kako organizovati budžet do kraja januara, mnogi su samo odmahnuli rukom, oni koji su pristali da odgovore kažu da veruju da će biti bolje.

“Važno je da mi penzioneri pre svega imamo zdravlje, a što se finansija tiče, dobro je, penzija je 200 evra, pa koliko se može s tim”. “Mi živimo u inostranstvu i što se finansija tiče mi ne stojimo loše, ali za građane koji ovde žive možda je finansijski malo teže”, kaže Emruš Samedini.

Sezona praznične šoping groznice je završena, ali većina stanovnika na Kosovu osetiće krizu pred kraj meseca, saglasan je i predsednik Udruženja “Potrošač” Seljatin Kačaniku. On takođe ističe da je najbitnije napraviti plan potrošnje.

“Ove cene su u stampedu, ceo svet je u krizi, ali u svetu su plate bolje, standard je viši, a kod nas situacija da se snalazimo kako možemo. Isplanirati treba, isplanirati moramo. Kako? Pa isplanirati samo najosnovnije potrebe, a od svega ostalog moramo podići ruke. Inflacija je veoma visoka i još više se oseća kod nas ako imamo niske plate i nizak standard”, istakao je Kačaniku.

Iako ovaj sepcifičan mesec nije ni na polovini i do februara ima još mnogo praznika, slava i društvenih događaja koji iziskuju neizbežne troškove, neophodno je proračunati se i obratiti pažnju na racionalnu potrošnju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.