Kameron u Prištini: Britanija će i dalje pružati podršku

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je u Prištini da će njegova zemlja "i dalje podržavati Kosovo", kao što je to činila od jednostrano proglašene nezavisnosti.
Image
Foto: Kosovska vlada

Britanski ministar je rekao da je svrha njegove posete da potvrdi podršku Prištini, prenosi RTS.

„Ovde sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo da vam pomognemo u pogledu bezbednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja sa kojima se suočavate. Mi smo bili dugogodišnji pristalice Kosova i to ćemo i dalje biti“, rekao je Kameron na početku radne večere koju je imao sinoć sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Naveo je da osim što je njegova poseta prva na Kosovu, ujedno je i prva inostranstvu u 2024. godini.

Prema saopštenju vlade Kameron je „izrazio ponos zbog podrške koju je Velika Britanija dala Kosovu i odluci i stavu da prizna suverenitet i nezavisnost“.

Ovo je prva poseta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Kosovu od 2016. godine. U Prištini Kamerona prate specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič i britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot.

Kameron će se se sastati i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Kameron: Britanija igra veliku ulogu u Kforu

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron izrazio je i danas u Prištini, podršku Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu, prenosi RTK2.

Kameron je rekao da su sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom razgovarao o bezbednosti, ekonomiji i zapošljavanju.

„Ovde smo da vas podržimo, da vas promovišemo, da vam pomognemo. Ponosni smo na činjenicu da Britanija igra veliku ulogu u Kforu. Imali smo, prošle godine, preko 600 britanskih vojnika ovde. Ponosni smo na obuku i podršku koju pružamo vašim oružanim snagama i na veliki uspeh koji su imali na obuci u Velikoj Britaniji. Dakle, razgovarali smo o bezbednosti, razgovarali smo o vašoj ekonomiji koja pokazuje dobar rast ove godine i želimo da učinimo više da vam pomognemo ekonomski, da vam pomognemo da obezbedite posao i sredstva za život za svoje građane. I razgovarali smo o vašoj borbi protiv korupcije i o tome šta radite da uspostavite vladavinu prava i izgradite dobro upravljanje ovde na Kosovu. Sve su to oblasti u kojima pomažemo. Želimo da nastavimo da pomažemo“, rekao je britanski ministar spoljih poslova.

On je istakao da je Velika Britanija veliki pobornik nezavisnosti i suvereniteta Kosova.

„Kosovo, takođe ima pravo da ga i drugi priznaju kao potpuno suverenu zemlju i člana porodice UN. Sinoć smo imali dobar sastanak sa vašim premijerom. Radujem se susretu sa vašom predsednicom“, rekao je britanski šef diplomatije Dejvid Kameron.

Zapad je uvek bio uspešan kada je imao jasan stav i kada je delovao odlučno, istakla je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Gervala je zahvalila Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Britanija daje Kosovu u različitim oblastima.

„Razgovarali smo o izvanrednom razvoju Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije. Zahvalila sam se na podršci koju je Britanija dala Kosovu pre i posle rata i na ulozi Britanije u zaustavljanju srpskog genocida 90-ih godina. Zahvalia sam mu i na dodatnom slanju trupa posle napada Srbije na Kosovo 24. septembra“, dodala je Gervala.

Gervala je rekla da vidi Britaniju kao veoma važnog saveznika u NATO-u, kome Kosovo namerava da se pridruži.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.