Kancelarija za KiM: hapšenje L. D. motivisano političkim razlozima

Saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohijju
Image
Foto: Facebook

„Sinoćno hapšenje L. D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U prilog tome govori i činjenica da je L. D. kao radnik carine na administrativnom prelazu Jarinje, više od godinu dana svakodnevno prolazio ovim putem i normalno se kretao severom KiM, a priveden je „kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija“, navode iz Kancelarije.

„Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije postavljaju pitanje kako to da niko nije odgovarao za „mučko ranjavanje D. G. ispred opštine Zvečan koga su Rosu policajci sa dva metka pogodili u leđa“, dok se, kako navode, hapsi Srbin iz Zvečana zbog toga što je zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije.

„Jasno je da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vreme samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dela poput rušenja takozvanog „ustavnog poretka“, napominju iz Kancelarije.

Istovremeno pitaju da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba, Kurti, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mera?

„Umesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju, krajnje je vreme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.