Kancelarija za KiM i Srpska lista osudile napad na Srbina u Donjoj Brnjici

Nakon najnovijeg napada na Srbina u Donjoj Brnjici, saopštenjem su se oglasile Kancelarija za KiM i Srpska lista.
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

Sinoćno prebijanje M. Đ. iz Donje Brnjice „novi je talas zastrašivanja i pritisaka na srpski narod na Kosovu i Metohiji“ i posledica „antisrpske politike Aljbina Kurtija, čija svaka izjava generiše nove etnički motivisane incidente“, saopšteno je Kancelarije za KiM.

„Lokalni Albanac u ovom multietničkom mestu, nadomak Prištine, bez povoda je fizički napao M. Đ. i polomio mu nos, a kada je njegov otac pokušao da zaštiti sina, policija ga je privela, umesto da odmah privede nasilnika“, navode.

Dodaju da, iako su nadzorne kamere snimile čitav incident, a napadač na Srbina odmah prepoznat, policija ga je privela tek nakon par sati.

„Srbi u ovom multietničkom selu ogorčeni su i zastrašeni zbog ovog najnovijeg incidenta koji je uneo nemir i bojazan i očekuju da napadač bude adekvatno sankcionisan“, poručili su iz Kancelarije.

Srpska lista: Zahtevamo reakciju međunarodnih predstavnika

„Zahtevamo hitnu reakciju KFOR-a, UNMIK-a i pre svega Euleksa, kao i aktivno praćenje ovog slučaja od strane međunarodnih predstavnika. Za obične psovke na severu Srbi su bili pritvarani ekspresno, i oštro kažnjavani, pa očekujemo i da kada je žrtva M. Đ., Srbin ih Donje Brnjice, kome su nanete teške telesne povrede, institucije reaguju na isti način“, podvlače iz Srpske liste.

Ističu da se nastavlja prebijanje i maltretiranje Srba „uz prećutnu ali otvorenu podršku kosovske policije i režima Aljbina Kurtija“ na Kosovu i Metohiji, naglašavajući pritom privođenje oca M. Đ.

„Ujedno, krajnje je vreme da ambasadori Kvinte reaguju i podignu glas protiv ugnjetavanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, zaključili su u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.