„KFOR i Vojska Srbije čine najbolje što mogu da kontrolišu Zonu bezbednosti“

Konferencija za medije odlazećeg komandanta KFOR-a u Prištini...
Image
Foto: KoSSev

„Mandat KFOR-a je jasan i on ne uključuje aktivnosti primene zakona. To je isključivo nadležnost Kosovske policije, a ona sarađuje sa EULEX-om i KFOR-om, koji postupaju kao drugi i treći u lancu bezbednosti“, kazao je odlazeći komandant Međunarodnih mirovnih snaga NATO na Kosovu (KFOR), general-major Anđelo Mikele Ristuća na današnjoj konferenciji za medije u Prištini, javlja portal KoSSev.

Situaciju je ocenio kao nestabilnu i dodao da je uzrok incidenata nedostatak poverenja među stranama.

Prema njegovim rečima, na severu se od izlaska Srba iz kosovskih institucija stvorila “zapaljiva iskra”, pa mu je mandat protekao u upravljanju krizom.

„Samo konstruktivnim pristupom svih strana koje se uzdržavaju od zapaljive i kontraproduktivne retorike može da se pomogne u stvaranju neophodnih uslova za trajnu bezbednost na Kosovu i u regionu, a na korist budućim generacijama. Budite uvereni da će KFOR nastaviti da obavlja svoj posao kada je reč o obezbeđivanju mira i sigurnosti na Kosovu i u regionu“, naglasio je Ristuća.

Situacija nestabilna i lako može da eskalira

Odlazeći 27. komandant KFOR-a završio je svoju dvogodišnju misiju na ovoj poziciji.

Kako je i sam rekao, suočio se sa brojnim poteškoćama u radu.

„Bilo je izuzetno izazovno za nas ovde“, kazao je na početku konferencije za medije.

Naglasio je da su konstantno upravljali krizom.

„Više događaja predstavljalo je izazov za stabilnost na Kosovu i širom regiona zapadnog Balkana“, dodao je.

Ova kriza, kako je naveo, zahtevala je vojne i diplomatske napore da bi se došlo do kakve takve mirne situacije.

Situacija je postala složenija zbog serije vidljivih faktora koji su se “umešali” – nepoverenje među stranama, dugotrajna i nerešena pitanja, otrovna retorika i partijski narativi.

I pored ogromnih napora, KFOR se suočio sa mnogo poteškoća – od pitanja tablica, preko izlaska Srba iz institucija, organizovanja opštinskih izbora, barikada, eksproprijacije, “ničim izazvanih i neopravdanih” napada na vojnike KFOR-a u maju, hapšenja tri kosovska policajca u junu, do napada na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra.

Svi ovi primeri potvrđuju da situacija ostaje nestabilna i može lako da eskalira, rekao je Ristuća.

Usled poslednjih događaja KFOR je povećao svoje prisustvo i aktivnosti.

Severnoatlantska alijansa je dozvolila raspoređivanje dodatnih trupa.

Dodatne vojne snage su povučene iz strateških rezervnih snaga NATO-a za zapadni Balkan.

Ponovio je da je to urađeno kako bi KFOR mogao da obavi sve zadatke predviđene mandatom koji im je poveren Rezolucijom 1244 SB UN.

To je za general-majora Ristuću fundamentalna vrednost.

Ipak, on je istakao da samo političko rešenje može da donese trajan i nepovratan mir, te poziva strane da se što pre vrate dijalogu.

Zbog toga KFOR u potpunosti podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, kako bi Priština i Beograd normalizovali svoje odnose.

“Zapaljiva iskra” severa Kosova

Ristuća je naglasio da KFOR osuđuje napad na Kosovsku policiju koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

Naveo je i da je prema količini zaplenjenog oružja jasno da je cilj bio “stvaranje nestabilnosti”.

U više navrata ukazao je na to da je nestabilnost na Kosovu primećena još 2021. godine i da je KFOR spremno reagovao.

„Situacija nakon napuštanja institucija od strane Srba na severu dovela je do toga da nastane vrlo opasna zapaljiva iskra. Pošto je bezbednost naša briga, potrebno je da se obe strane odmah vrate pregovorima kako bi se našlo rešenje koje će dozvoliti reintegraciju kosovskih Srba u prištinske institucije“, podvukao je Ristuća.

U Zvečanu 29. maja “sačuvani mnogi životi i izbegnuto krvoproliće”

Kada je u pitanju 29. maj koji je NATO okvalifikovao kao dan u kojem je povređen najveći broj njegovih vojnika još od 1999. godine, Ristuća je rekao da su tada “sačuvani mnogi životi i izbegnuto krvoproliće”.

Istakao je i to da je KFOR ovu situaciju dočekao spremno, te da se ona ne može posmatrati kao “vrh ledenog brega”, a kao uzrok naveo nepoverenje među stranama.

Kazao je da su među učesnicima nereda tog dana bile nasilne osobe koje su iskoristile “kao štit” okupljene dok su mirno protestovali.

O zaplenjenom oružju u Banjskoj: Istraga u toku, KFOR i Vojska Srbije sarađuju u Kopnenoj zoni bezbednosti

Na pitanje kako je ogromna količina oružja mogla preko Kopnene zone bezbednosti da stigne na Kosovo, Ristuća je odgovorio da je istraga u toku, te da je zbog brojnih ilegalnih puteva teško kontrolisati taj rejon, iako je KFOR prisutan sa jedne, a Vojska Srbije sa druge strane.

„Činimo najbolje što možemo, a isto kao to čini i srpska strana. Borba protiv organizovanog kriminala je naš zajednički interes. Ja sam 100% uveren da je u interesu svih nas da se prekinu ovakvi incidenti i da se sazna šta se dogodilo, kako bi se povećala efikasnost na terenu“, kazao je Ristuća.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.