„KFOR morao odmah da reaguje, gledali su sa strane i dozvolili lov na Srbe“

Ministar odbrane Republike Srbije, Miloš Vučević, kazao je da se još uvek utvrđuje šta se tačno dogodilo 24. septembra u Banjskoj. Naglasio je da se tada očekivala drugačija reakcija KFOR-a.
Image
Foto: RTS/video crop

Vučević je kazao za RTS da tri dana nakon sukoba u Banjskoj znamo da su izgubljeni ljudski životi, da ima ranjenih i uhapšenih.

„Sledi utvrđivanje činjenica i šta se tačno tada desilo. Vidim da mnogi u Srbiji srljaju sa zaključcima kako i do čega je došlo u nedelju u Banjskoj. Moram da napomenem da od 1999. godine Srbija faktički nema vlast na Kosovu i Metohiji, pa je našim organima teže da prikupe sve činjenice“, rekao je Vučević.

Poručio je da treba da “sačuvamo živote Srba na KiM i da čuvamo Srbiju”.

„Scenario koji smo mogli da vidimo od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodi ka tome da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističkih akata, a da su Srbi na KiM kriminalci i teroristi. Opet je Srbiji namenjena uloga lošeg momka“, naveo je ministar.

Naglašava da najviše brine pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

„Kurtijev režim je proglasio čitav Sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje u kuće, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima“, naglašava Vučević.

Ukazuje da je ključno pitanje ko je dozvolio da kosovska policija sa juga dođe na sever KiM, što je suprotno Briselskom sporazumu.

„Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružani policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri posto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije Sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma“, navodi Vučević.

„Neko je to dobro pripremao“

Ističe da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca. „Mi ne želimo nikave sukobe i razumemo bol svačije porodice i svakog naroda“, dodaje.

„Ono što se posle toga dešavalo je užas, Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro prepremao, kada vidite snimke koje oni objavljuju sukcesivno“, rekao je Vučević.

Na pitanje ko je to pripremao, kaže da je neko pripremao. „Da li su to samo Albanci ili nisu, to je sada pitanje koje zahteva dalju istragu“, naglašava ministar.

„KFOR mogao da reaguje“

Ukazao je da smo očekivali drugačiju reakciju Kfora.

„Srbija je volela i očekivala je, da ne kažem da smo u dobroj meri razočarani, reakcijom Kfora. Za nas je Kfor morao da bude istovremeno aktiviran, jer on taj prvi koji treba da reaguje u takvim situacijama i spreči dalje krvoproliće i dalje ljudske žrtve. Da Euleks izađe i ako neko treba da bude procesuiran i ima elemenata krivične odgovornosti i elemenata za istragu – to je moralo biti rađeno uz podršku Euleksa i pre svega uz podršku Kfora, koji je morao zaustaviti dalje pucanje“, navodi Vučević.

Dodao je da Kfor nedaleko odatle ima bazu, kao i da su mogli da reaguju.

„Oni su izašli, ali stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave taj lov na Srbe u okolini Banjske“, kaže Vučević.

„Očekujemo da KFOR preuzme daleko aktivniju ulogu“

Na pitanje da li danas verujemo Kforu, Vučević kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo.

“Pitanje je da smo mi uslovljeni da komuniciramo sa Kforom makar i na najnižem tehničkom nivou, ali da razgovaramo sa Kforom koji vidimo kao jedinu legitimnu silu na prostoru pokrajine“, rekao je Vučević.

Govoreći o tome da li komuniciramo sa Kforom, Vučević kaže: “Niže nego ranije, na najnižem tehničkom nivou.“

“Ali ne možemo prekinuti saradnju, zato što bi to bilo opasno po Srbe na Kosovu i Metohiji i bilo bi loše za Srbiju, ali taj nivo je sveden bukvalno na elementarni tehnički nivo. Mi zaista očekujemo da Kfor preuzme tu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu posmatrača na nekom brdu sa strane pa gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti ili šta će se već dešavati“, naveo je Vučević.

Prosto je neverovatno da nije bila jača reakcija, poručuje Vučević.

„Pričamo o posledicama, a ne o uzrocima“

Ukazuje da svi pričamo o posledicama, a ne pričamo o uzrocima.

“Uzroci su kršenje, odnosno neprimenjivanje Briselskog sporazuma, bez bilo kakve sankcije za stranu koja ne primenjuje, a nije primenjivala Priština. Uzroci su da nije formirana Zajednica srpskih opština. Uzroci su da su suspendovani komandiri policije iz srpskog naroda. Uzroci su da kosovska policija ulazi stalno na Sever, da grade nove baze, da maltretiraju ljude. Uzroci su da su upucali šest Srba ove godine, od toga jedan dečak od 11 godina. Uzroci su da niko nije odgovoran za to. Uzroci su da je onaj ko je upucao dva dečaka pripadnik kosovskih snaga bezbednosti, pa se brani sa slobode, praktično se proglašava za heroja“, naveo je Vučević.

Dodao je da je nažalost predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu – da bi se ovo moglo desiti i da će se desiti.

“Srbija, njeno državno rukovodstvo, mesecima ukazuje da je situacija takva da može da se deeskalira. Da Srbi ne mogu više da izdrže taj pritisak. Ljudi, tamo je pitanje života i smrti za Srbe“, ističe Vučević.

„Molim građane da razumemo poziciju našeg naroda na KiM“

Naglasio je da su “narušeni briselski dijalog i pozicija Beograda”, te da je “danas svakako složenija situacija za nas”.

„Veliki broj predstavnika međunarodne zajednice krenuo je već u nedelju sa narativom da su u Srbiji teroristi, da je Srbija pokrovitelj terorizma, da je treba sankcionisati… Bilo je izjava da nas treba bombardovati, da je opet vreme za reakciju kakvu smo imali 1998. i 1999. godine… Vidite da su oni opet izvadili sve te scenarije koje su pisali devedesetih godina, osvežili ih sa novim datumima i imenima, jer opet Srbija i Srbi treba da budu krivi“, rekao je Vučević.

Ministar je kazao da veruje da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u svoju državu – Srbiju.

„Verujem da imamo snage da sačuvamo mir, jer je to naš nacionalni interes. Verujem da ćemo sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji. Mnogo smo Srba izgubili u istoriji za slobodu Srbije. Ovo su nove žrtve u tom nizu junaka ili stradalnika, kako god ih ko doživljava“, naveo je Vučević.

Dodao je da su “pred nama vrlo teška vremena”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.