KFOR osudio napade na novinare na severu Kosova

Kfor snažno osuđuje napade na novinare na severu Kosova dok su obavljali svoj posao.
Image
Foto: Kontakt Plus

Međunarodna vojna misija na Kosovu – KFOR, snažno je danas osudila napade na novinare na severu Kosova ukazujući na to da su “sloboda štampe i sloboda izražavanja osnovne vrednosti koje svi moraju poštovati”.

“KFOR poziva sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja ili akcija koje mogu dovesti do dalje eskalacije i da osiguraju da mediji mogu bezbedno da obavljaju svoj osnovni posao”, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da Kosovska policija ostaje najodgovornija za vladavinu prava, dok je KFOR treći nivo te iste odgovornosti.

“Posle incidenata od 29. maja, kada je veliki broj pripadnika mirovnih snaga KFOR-a povređen u ničim izazvanim napadima, trupe KFOR-a su raspoređene oko zgrada opština na severu kako bi sprečile dalje sukobe. KFOR ostaje treći odgovarač, a Kosovska policija ostaje odgovorna za obezbeđivanje vladavine prava širom Kosova”, navodi se u daljem tekstu saopštenja.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat nepristrasno, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine i u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao jedini put napred.

Na kraju, u saopštenju je naglašeno da je komandant KFOR-a redovno u kontaktu sa svim glavnim kolegama uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, EULEX-a, OEBS-a i diplomatske zajednice.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.