KIP i AKO: Neustavno je administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika

Poruke iz Kosovskog instituta za pravosuđe i Asocijacije kosovskih opština povodom objavljivanja administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika u opštinama na severu...
Image
Foto: Kontakt Plus

Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika na severu, koje je objavilo prištinsko Ministarstvo administracije lokalne samouprave – protivustavno je i teži da odugovlači procese, poručili su iz Kosovskog instituta za pravosuđe. U Asocijaciji kosovskih opština smatraju da se politički problemi ne mogu rešavati podzakonskim aktima.

Administrativno uputstvo predviđa najpre pokretanje peticije za razrešenje gradonačelnika i potpisivanje iste od strene 20 odsto upisanih birača u određenoj opštini.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe, Ehat Miftaraj, rekao je da pomenuti dokument u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Nije moguće da se mandat gradonačelnika definiše ili reguliše administrativnim uputstvom“, naveo je Miftaraj.

Prema njegovim rečima, Vlada ulaže napore da koči ovaj proces, umesto da ponudi rešenje.

Objavljivanje administrativnog uputstva ne podržava ni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi.

On je kazao da za smenu bilo kog gradonačelnika mora da postoji valjan razlog.

„Zakon o lokalnoj samoupravi, tj. član 72 veoma je jasan u vezi sa pokretanjem postupka za razrešenje gradonačelnika. Administrativnim uputstvom nije predviđeno ništa više u pogledu značaja procedura, nego što to pomenuti zakon već određuje. Ukoliko želite da pokrenete peticiju za smenu gradonačelnika, treba da imate valjan razlog za to ili dokaz da je učinio nešto štetno po društvo“, objasnio je Ibrahimi.

On smatra da se politički problemi na severu Kosova ne mogu rešavati podzakonskim aktima.

„Mora da postoji razlog zašto želite da pokrenete peticiju za smenu gradonačelnika, pitanje je i ko bi potpisao tu peticiju, a sve to može trajati nekoliko meseci. Bez političkog dogovora strana u dijalogu ne može se doći do rešenja problema“, dodao je Ibrahimi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.